Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

Red Bull en AlphaTauri staan voor keuze: De Vries of Lawson als Ricciardo-vervanger?

Mocht Daniel Ricciardo niet kunnen racen in Zandvoort dit weekend, dan zijn Liam Lawson en Nyck de Vries de opties als vervanger. Waarom de een of juist de ander? We sommen het voor je op.

De Vries Marko Tost
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Update: Op het moment dat we dit artikel publiceerden, kregen we lucht van het nieuws dat Ricciardo zijn hand heeft gebroken. Liam Lawson zal dit weekend afmaken. Had jij die keuze gemaakt? Laat het ons weten onderaan in het artikel.

Vlak achter Oscar Piastri crashte Daniel Ricciardo in de beginfase van de tweede vrije training op Circuit Zandvoort. De training voor de Grand Prix van Nederland moest worden stilgelegd om de bolides te bergen en Piastri stapte uit zonder problemen, maar bij Ricciardo dat niet het geval. Zichtbaar met pijn aan zijn hand en stapte hij met moeite uit.

Na een check in het medisch centrum is hij doorgestuurd naar de spoedpost in Haarlem, waar gekeken wordt of er bijvoorbeeld iets gebroken is. Mocht de AlphaTauri-coureur gewond zijn of teveel pijn hebben, dan kan hij niet in actie komen in Zandvoort. In dat geval heeft Red Bull Liam Lawson klaarstaan als vervanger.

Echter kan de Oostenrijkse renstal, waar AlphaTauri het zusterteam van is, ook besluiten om Nyck de Vries op te bellen en hem weer een race te laten rijden. Wat is de beste keuze? Dat laten we verder in het midden, maar we sommen de feiten voor je op.

Waarom Nyck de Vries?

Hoewel De Vries nog niet heel lang geleden vervroegd werd weggestuurd bij AlphaTauri, heeft hij wel de nodige ervaring in de Formule 1. De Nederlander reed tien Grands Prix voor het Italiaanse team in vrijwel exact dezelfde auto als Ricciardo in crashte op Circuit Zandvoort. In theorie kan hij 'gewoon instappen' als hij ingevlogen wordt (of ingereden, stel hij is toevallig in de buurt). De Vries heeft overigens 11 races verreden in de F1, want ook in '22 kwam hij in actie. Toen voor Williams.

Daarnaast kent hij het team, de engineers en de knoppen en werkwijzen erg goed. Niet zo gek ook na tien races bij AlphaTauri dit seizoen. Alleen de afgelopen twee races reed hij niet, maar de stoeltjes met de vorm van De Vries' achterwerk zullen nog wel ergens liggen en voor de rest kan hij de draad makkelijk weer oppakken.

En dat scheelt héél veel uitleg, extra briefings, instellingen veranderen, werkwijzen leren en al dat soort zaken voor Lawson. Ook heeft De Vries objectief gezien een grotere kans op punten, vooral op een circuit dat hij erg goed kent en een hectisch weekend met regen, waardoor AlphaTauri wat meer kans maakt op punten.

Dan hebben we ook nog het feit dat het de thuisrace is voor De Vries. Tuurlijk, AlphaTauri en Red Bull zijn niets verplicht, maar na een vroege exit hem nog een Grand Prix laten rijden op Zandvoort? Dat zou een mooi gebaar zijn, wat Red Bull vast in een marketingjasje kan steken. Maar wil De Vries het ook?

Waarom Liam Lawson?

Liam Lawson is de test- en reservecoureur van Red Bull en AlphaTauri, dus feitelijk gezien is hij de allereerste persoon waar het team naar kijkt als er een vervanger nodig is. Hij is aanwezig op Circuit Zandvoort en is daar precies voor dit soort redenen: een onverwachte uitvalbeurt van een coureur, zodat er een invaller is voor de rest van het weekend.

Ook kan hij lekker wat kilometers maken in de derde vrije training, de kwalificatie en de Grand Prix van Nederland. Driekwart van een F1-weekend verrijden is nuttige informatie voor hemzelf, maar natuurlijk ook voor Red Bull. Hij kan zich bewijzen, maar hoeft dat natuurlijk niet direct te doen. Rustig ervaring opbouwen is al mooi meegenomen.

Lawson is daarnaast ook een politiek makkelijkere keuze, want stel: De Vries stapt in, rijdt de sterren van de hemel en scoort punten, waarna hij - dit alles als Ricciardo er in Zandvoort én Monza uit ligt - een week later in Italië wéér punten scoort, Red Bull ineens lastige keuzes voor zich heeft. Een ontslagen coureur die ineens goed presteert. Moet hij dan terugkeren? Vorig jaar in Italië scoorde De Vries wel punten...

Natuurlijk is dat nog allemaal een 'als, als'-verhaal, maar het kan een benarde situatie worden. Bij Lawson is dat niet zo. In het ergste geval rijdt hij een rotweekend, gaat hij terug naar de Super Formula en wordt er later gekeken of ze hem nog een kans geven of niet. Geen gedoe.

Ten slotte heeft AlphaTauri misschien een kansje op punten, maar bovenal hebben ze weinig te verliezen. Punten scoren wordt erg lastig en een nulscore maakt dus niet zó veel uit. Een 'gratis' kans om een rookie een Grand Prix te laten verrijden: waarom niet? Zeker met het oog op de toekomst.

Update: Ricciardo heeft zijn hand inderdaad gebroken en zal vervangen worden door Lawson

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Coronel Diep onder de indruk na onthulling Verstappen: "Ga dan met één oog dicht rijden!"