Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Wintertest Formule 1

Het potentieel levensgevaarlijke probleem waar F1 korte metten mee moet maken

Drie losse putdeksels in een tijdsbestek van drie evenementen. Wat gaat er mis en waarom lijkt het juist nu zo'n in potentie groot probleem te worden?

red flag bahrain testing 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vorig jaar zagen we tijdens het weekend van de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas hoe Carlos Sainz een putdeksel uit het asfalt trok in de eerste vrije training. Nu, slechts twee Formule 1-evenementen later hebben we hetzelfde al in Bahrein zien gebeuren. Niet één keer, maar zelfs twee keer.

De Formule 1 staat er met dit soort incidenten niet goed op en de Formule 1-teams zullen verbolgen zijn om het feit dat buiten hun schuld kostbare testtijd verloren gaat, juist in tijden waarin de testmogelijkheden met maar drie wintertestdagen al zo beperkt zijn. En dat is natuurlijk nog niet het grootste probleem. De veiligheid komt ermee in het geding. Als een putdeksel als ongeleid projectiel wordt weggeschoten, dan is de ramp niet te overzien als die een andere auto of zelfs de coureur raakt. In Las Vegas kwam de putdeksel via de vloer van de Ferrari nota bene bijna de cockpit van Carlos Sainz in.

Maar wat ligt er aan de problemen ten grondslag? Dat heeft alles te maken met de generatie F1-auto's waarmee sinds 2022 wordt gereden. Die zijn voor downforce voor het grootste deel afhankelijk van ground effect, waarbij de auto door de Venturi-kanalen in combinatie met de diffuser aan de achterzijde naar het asfalt gezogen wordt.

Die zuigende werking is echter zo sterk, dat zoals in Las Vegas en Bahrein de putdeksel uit het asfalt worden getrokken. En ja, sinds de introductie van die nieuwe auto's in 2022 wordt de ontwikkelingsoorlog met name aan de onderkant van de auto uitgevochten. De zuigende werking neemt daardoor geleidelijk aan toe en dus moeten de putdeksels tegen steeds sterkere krachten bestand zijn.

Natuurlijk wordt er wel gezegd dat de putdeksel in Bahrein aan de buitenkant naast de kerbstones ligt en dat de coureur daar niks te zoeken heeft, maar zolang track limits het toestaan, zullen de coureurs de wijdere lijn bij het ingaan van de bocht graag benutten om meer snelheid mee de bocht in te kunnen nemen. Bottom line: die deksels moeten gewoon te allen tijde goed vast zitten.

Het kan haast niet anders of de FIA en de F1 moeten in beraad om in de nabije toekomst soortgelijke incidenten te voorkomen, mogelijk in samenspraak met de circuits die op de F1-kalender staan. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs