Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe kamp Verstappen reageerde op zijn magistrale zege in Barcelona

Op 15 mei is het precies acht jaar geleden dat Max Verstappen voor het eerst aan kon tonen uit welk racehout hij gesneden is. Zijn overwinning ging al snel de geschiedenisboeken in en speelt zelfs tot op de dag van vandaag nog een grote rol binnen het Verstappen-kamp.

Verstappen Spanje 2016
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

15 mei 2016 werd in één klap een van de mooiste dagen van de Nederlandse Formule 1-geschiedenis. Max Verstappen reed op indrukwekkende wijze naar zijn eerste overwinning in de koningsklasse van de autosport en dat allemaal tijdens zijn Red Bull Racing-debuut. Als jongste racewinnaar ooit schreef hij ook nog eens geschiedenis, maar dat was allemaal bijzaak. Die eerste zege was eindelijk binnen na al die jaren vol bloed, zweet en tranen. 

De emotie was dan ook voelbaar toen de Nederlander als winnaar over de eindstreep kwam. Hij leek het zelf nog niet helemaal te beseffen, maar daar had iedereen binnen kamp Verstappen last van. Vader Jos Verstappen, teambaas Christian Horner en zelfs teamadviseur Helmut Marko: iedereen kwam superlatieven tekort na het spectaculaire optreden van Verstappen. 

Toch zagen we daar, in Barcelona 2016, al een glimp van de Verstappen die nu de koningsklasse van het racen domineert. Dat besef moest tijdens de slotronden van die race echter nog wel even bezinken bij de Nederlander, benadrukte hij toen bij Verstappen.com. "Nerveus was ik niet echt, maar ik kon het eigenlijk niet geloven. Met nog tien rondjes te gaan keek ik even op het grote bord langs de baan en toen zag ik ineens dat ik aan de leiding lag. Ik had al wel eerder voorop gelegen, maar nu drong het wel tot me door."

"Toen ik dat zag dacht ik alleen maar: niet naar het bord kijken, doorrijden, op de banden concentreren en die auto naar de eindstreep brengen. Dat heb ik uiteindelijk gedaan, maar die slotfase van de race leek een eeuwigheid te duren. Het was wel een heel speciaal gevoel om voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse Formule 1 het Wilhelmus te horen. Mijn vader heeft echt wel wat tranen gelaten, maar het is allemaal niet te bevatten. Hij heeft zoveel tijd in mij geïnvesteerd, dus deze prestatie heb ik ook aan hem te danken." 

Strategie

Ook Verstappen senior, die zijn zoon na al die jaren eindelijk op de hoogste trede zag staan, kon het haast niet bevatten toen de overwinning eindelijk officieel was. "Ik kan het niet geloven, het is gewoon ongelooflijk! Max is pas achttien jaar, maar de manier waarop hij racet is ongelooflijk. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik vroeg me af of hij het de laatste ronde wel zou redden omdat de banden wat ouder waren. In het begin twijfelde ook iedereen over die strategie, maar uiteindelijk werkte het en daar ben ik heel blij om." 

"Natuurlijk ben ik enorm trots, want Max en ik hebben samen veel gedaan om dit te bereiken. Ik was al zo blij om te horen dat hij voor Red Bull mocht gaan rijden, want daar zijn de kansen veel groter. Het is gewoon echt ongelooflijk dat hij dan in zijn eerste race zo'n geweldige prestatie levert, want dit is zeker zijn grootste tot nu toe. Het zal echter niet lang duren voor hij weer met beide benen op de grond staat, want hij weet echt wel hoe hij hiermee om moet gaan."

Bij Red Bull was iedereen net zo goed door het dolle heen, want een coureur die tijdens zijn eerste weekend bij een nieuw team al wint is in de Formule 1 ook een zeldzaam fenomeen. Teambaas Christian Horner geloofde zijn ogen dan ook niet toen hij zag waar zijn nieuwste aanwinst toe in staat was. "Het was een vrij opmerkelijke dag voor Max, die tijdens zijn Red Bull-debuut meteen het record van jongste racewinnaar ooit uit de boeken rijdt met een voorbeeldige race."

"Na het incident in de eerste bocht tussen de beide Mercedes-coureurs stonden we er sowieso goed voor om een flink aantal punten te scoren, maar om het op te nemen tegen de Ferrari's is nooit makkelijk. We hebben veel om naar uit te kijken en het is geweldig om weer terug op de top van het podium te zijn."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko wijst favoriet voor tweede Red Bull-stoeltje in 2025 aan