Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Oscar Piastri

Hoe nu verder tussen Alpine, Piastri en... McLaren?

Het deed welhaast aan als een soap, een slapstick bijna! Alpine kondigde Oscar Piastri aan als coureur voor 2023, waarna de Australiër doodleuk aangaf dat hij van niks wist en hij dus niet voor Alpine gaat rijden. Wat nu?

Oscar Piastri
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Alpine had ooit grootste plannen met Oscar Piastri, maar het kampte met een luxeprobleem, zoals we in mei van dit jaar reeds uitgebreid beschreven. Esteban Ocon staat langdurig onder contract, terwijl Fernando Alonso ook leek te blijven. Echter, het vertrek van Alonso, of Alpine het nu zag aankomen of niet, loste dat probleem op. Maar toen de Franse formatie Piastri aankondigde, gaf hij niet thuis: "Nee, ik rijd niet voor Alpine in 2023."

Er gaan verschillende theorieën over hoe Alpine en Oscar Piastri volledig langs elkaar heen hebben kunnen communiceren. Eén van de meest hardnekkige verhalen is dat Alpine tot 31 juli had om de optie op de Australiër te lichten en dat men dus op 2 augustus simpelweg twee dagen te laat was om het recht op Piastri te claimen.

De Australiër wordt in verband gebracht met een overstap naar McLaren, mogelijk als vervanger van de tegenvallende Daniel Ricciardo. Echter, die heeft een contract voor 2023, maar daar zijn wel enkele clausules in opgenomen waardoor in enkele gevallen het contract kan worden ontbonden. Wat die clausules zijn, of die van beide kanten gelicht kunnen worden en of aan de juiste voorwaarden daarvoor wordt voldaan, is onduidelijk.

Onduidelijk, dat is eigenlijk het sleutelwoord op dit moment. Want het heeft er alle schijn van dat Piastri op dit moment bij twee teams aan de slag kan, maar voor hetzelfde geld zien we hem straks helemaal nergens als alle partijen er onderling niet uitkomen.

Linksom of rechtsom zullen Piastri en Alpine met elkaar om de tafel moeten gaan zitten, mogelijk met die derde partij, of dat nou McLaren is of een heel ander team dat meedingt naar de diensten van het supertalent. Piastri wordt gemanaged door Mark Webber, die zijn handen vol zal hebben aan de situatie. Grote vraag is of hij Piastri een enorme dienst heeft bewezen of onbedoeld juist in de nesten heeft gewerkt.

Komen de partijen er onderling niet uit, dan biedt FIA’s contract recognition board uitkomst. Dit orgaan is in het leven geroepen, juist om met dit soort zaken te dealen. Het is ooit opgericht toen Michael Schumacher in 1991 na één race overstapte van Jordan naar Benetton, terwijl hij een overeenkomst met eerstgenoemde team had om in ieder geval om de tafel te gaan zitten.

Krijgt Alpine gelijk en is Piastri verplicht om in de blauwe bolide plaats te nemen, dan kent het verhaal alsnog enkel verliezers, aangezien men op de verkeerde voet een nieuw avontuur aan gaat in een wereld waarin men elkaar juist blind moet kunnen vertrouwen. Wordt vervolgd.

16 reacties

Viaplay
x
Interview Salo: "Dit is het belangrijkste verschil tussen Verstappen en Leclerc"