Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oscar Piastri

Hoe Piastri Alpine compleet voor schut zette

Precies twee jaar geleden kondigde Alpine Oscar Piastri aan als coureur voor 2023. Het leverde misschien wel de vreemdste situatie ooit op in de sport, want de Australiër kwam twee uur later met een inmiddels historisch statement.

Piastri Miami 2022 Alpine
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

2 augustus 2022 in de Formule 1. Het lijkt op het eerste gezicht een vrij willekeurig gekozen datum, maar precies twee jaar geleden vond een van de meest controversiële rijdersaankondigingen plaats die de sport rijk is.

Want op deze datum kwam Alpine met een statement dat Oscar Piastri vanaf 2023 bij het Franse team zou rijden. Iets wat, na een inmiddels historisch statement van Piastri zelf, nooit gebeurde. Twee jaar na dato blikt RacingNews365 terug op misschien wel de meest controversiële rijdersmove van de moderne Formule 1.

28 juli - Vettel stopt

Voor we kunnen beginnen aan de saga rondom Piastri, moeten we even een stapje terug. Want eigenlijk zorgde Sebastian Vettel ervoor dat men bij Alpine in blinde paniek raakte. De viervoudig wereldkampioen, op dat moment rijdend bij Aston Martin, kondigt op social media aan dat hij na het seizoen stopt als F1-coureur.

De wereld is in shock, maar de aankondiging van Vettel zorgt niet alleen voor mooie reacties. Het pensioen van de Duitser zorgt voor een enorme kettingreactie op de rijdersmarkt, die tot dan toe redelijk op slot lijkt te zitten.

1 en 2 augustus - Paniek bij Alpine

Slechts een aantal dagen later heeft Aston Martin de opvolger van Vettel al binnen. Fernando Alonso tekent een meerjarig contract bij het team uit Silverstone, maar zorgt tegelijkertijd voor paniek bij Alpine. Het Franse team zag het vertrek van haar stercoureur absoluut niet aankomen en moet plotseling op zoek naar een vervanger.

Lang hoeft Alpine echter niet na te denken, want een dag later presenteert het team uit Enstone haar nieuwe protogé voor het jaar 2023. Oscar Piastri, één van de grootste talenten uit de juniorklasses én onderdeel van de Alpine Academy zal in het nieuwe jaar achter het stuur van de Alpine kruipen. Althans, dat denken ze bij het Franse team.

De tekst gaat verder na de social media post van Oscar Piastri.

2 augustus - Piastri wordt wakker

Want Alpine presenteert Piastri op een tijdstip waarop het in Australië midden in de nacht is. Wanneer Piastri twee uur later wakker wordt, ziet hij het statement van Alpine.

Wat ze echter niet weten bij het Franse team, is dat Piastri al een ander contract op zak heeft. De Australiër plaatst op 2 augustus om 20:00 uur (Nederlandse tijd, in Melbourne is het op dat moment 3 augustus, 4 uur 's ochtends.) een zeer bijzonder statement. Op de social media-kanalen van het grote talent valt het volgende te lezen: "Ik begrijp dat Alpine F1, zonder mijn toestemming, vanmiddag laat een persbericht heeft uitgegeven dat ik volgend jaar voor hen rijd. Dit klopt niet en ik heb geen contract getekend bij Alpine voor 2023. Volgend jaar rijd ik niet voor Alpine."

De Formule 1 is in rep en roer. Want waar is dit mis gegaan? Alpine houdt zich op de vlakte en ook rondom Piastri wordt het stil. Wat is de Australiër van plan?

5 augustus

RacingNews365 kan onthullen dat Oscar Piastri voor 2023 jaar een contract heeft getekend bij McLaren. De reservecoureur van Alpine zou zelfs al twee maanden voor het gedoe met Alpine een contract hebben getekend.

Steeds meer details komen daarna naar buiten, maar het belangrijkste detail zit in de 'deal' die Piastri met Alpine had. De Australiër had een contract als reservecoureur bij het Franse team voor 2022, maar nog niet voor het jaar daarna. Binnen de deal voor 2022 zou een eenzijdige optie zitten voor 2023, echter werd die niet geactiveerd. Alpine had 30 dagen om die optie te lichten, maar liet in die 30 dagen niets van zich horen. Het opende de deur voor concurrent McLaren, die alleen nog even de situatie Daniel Ricciardo af moest wikkelen...

De tekst gaat verder na de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

24 augustus - Ricciardo vertrekt bij McLaren

Terwijl het Formule 1-circus ontwaakt uit haar zomerstop, komt McLaren met een aankondiging. Daniel Ricciardo vertrekt na twee jaar bij het team uit Woking.

Het is olie op het vuur, want het vertrek van de goedlachse Australiër wakkert de geruchten over Piastri alleen maar aan. McLaren lijkt een grote tik te hebben uitgedeeld aan haar, op dat moment, grote concurrent Alpine. Er komt overigens geen aankondiging dat Piastri in 2023 bij het team rijdt.

29 augustus - Geen aankondiging, wel een onderzoek

Zonder dat er een aankondiging van Mclaren is geweest komt het CRB (Contract Recoginition Board) eind augustus met een statement. De contractuele situatie van de Australiër wordt bekeken en daarin wordt ook bekend dat er twee partijen zijn die strijden om de handtekening van Piastri: Alpine én McLaren.

Na afloop van de Grand Prix van België en in aanloop naar de race in Zandvoort zijn ze bij McLaren eerlijk: Ze hebben Piastri al twee maanden geleden vastgelegd. Volgens het team uit Woking staat niets een overgang van de Australiër naar het 'papaja'-team in de weg, ook niet het onderzoek van het CRB. Bij Alpine denken ze daar anders over. Ze beschuldigen Piastri van contractbreuk en eisen meer loyaliteit naar het team waarvoor hij in de Academy heeft gereden. 

2 september

Lang heeft de CRB niet nodig om de kwestie Piastri te behandelen. Slechts vijf dagen na de aankondiging komt het CRB met uitsluitsel. Het contract dat Piastri bij McLaren heeft getekend is rechtsgeldig en Alpine kan hier niets aan veranderen.

Het is een enorme nederlaag voor het Franse team, die compleet voor gek zijn gezet door de Australiër en zijn manager Mark Webber. Alpine was te nalatig geweest in de contractuele situatie en is een van de grootste talenten van de laatste jaren kwijtgeraakt aan de grote concurrent. Veel woorden maakt het team er dan ook niet aan vuil: "We hebben de uitspraak gezien en erkennen de beslissing die is gemaakt."

Twee jaar na dato zal Piastri tevreden terug kijken op zijn beslissing van destijds. In de twee jaar die voorbij is gegaan is McLaren opgeklommen tot een titelconcurrent, terwijl Alpine in de achterhoede punten bij elkaar moet schrapen. Ook is Piastri al een GP-winnaar, iets wat bij Alpine absoluut niet mogelijk was geweest.

			© XPBimages
	© XPBimages

Ook interessant:

Verstappen is alle Red Bull-basiselementen voor succes kwijt

Perez, Red Bull, Mercedes... wat moet je daar nou van zeggen? Niks, want dan doen de heren Dimmers, Coronel en Mosterdijk voor je! Jij hoeft alleen maar achterover te leunen met deze kakelverse nieuwe F1-podcast.

Bekijk je de nieuwe podcast op Youtube, dan kan hier!

Praat mee!

Viaplay
x
Afwijkend tijdschema Tijdschema Formule 1 GP Azerbeidzjan