Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

Hoe presteren Red Bull en haar concurrenten vergeleken met vorig seizoen?

De zomerstop is inmiddels al enkele weken bezig, maar het is nog niet te laat om na afloop van de eerste twaalf races de balans op te maken. Welke teams presteren er vergeleken met vorig jaar beter en welke stellen teleur? RacingNews365 zocht het uit.

Verstappen Oostenrijk 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het 2019-seizoen wordt tot nu toe gedomineerd door Mercedes. De Brits-Duitse renstal won tien van de twaalf races en steekt in de tussenstand met kop en schouders boven haar naaste concurrenten Ferrari en Red Bull uit. In 2018 was dat halverwege het jaar niet het geval. Mercedes stond weliswaar ook toen aan kop, maar de voorsprong op Ferrari bedroeg destijds slechts tien punten. Dit seizoen is dat een compleet ander verhaal. De voorsprong van Mercedes op haar Italiaanse aartsrivaal is namelijk al ruim 150 punten, terwijl Red Bull volgt op 44 punten afstand van Ferrari.

Red Bull kende net als vorig seizoen een matige start. De eerste races zocht het team naar goede resultaten, maar sinds de Grand Prix van Oostenrijk doet in ieder geval Max Verstappen namens Red Bull-Honda van voren mee om de prijzen. Het Oostenrijkse team heeft tot nu toe 21 punten meer verzameld dan in dezelfde periode in 2018, maar het beeld vertekent enigszins doordat Verstappen in 2019 driekwart van Red Bulls punten verzamelde, terwijl Daniel Ricciardo vorig seizoen ook netjes zijn punten scoorde. Het puntenaantal had dit seizoen mogelijk aanzienlijk meer kunnen zijn, als Pierre Gasly het maximale uit zijn materiaal had weten te halen.

Tekst gaat verder onder de foto.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

In het middenveld presteert vrijwel geen enkel team hetzelfde als vorig seizoen. Positief opvallende teams zijn McLaren, Toro Rosso en Alfa Romeo, die allen een stijgende lijn vertonen. Toro Rosso wist het gros van haar punten echter tijdens één knotsgekke race, in Duitsland, te scoren, en bij het Alfa Romeo-team was Kimi Raikkonen verantwoordelijk voor 31 van de 32 verzamelde punten. Ook daar had een beter presterende teamgenoot het puntenaantal positief kunnen beïnvloeden.

Tegenvallende teams in het middenveld zijn Renault, Haas en Racing Point, die ten opzichte van vorig seizoen duidelijk minder presteren. Vooral bijhet grote Renault moet en kan het beter, terwijl het voor Haas pas het eerste tegenvallende seizoen is in haar nog jonge bestaan. Racing Point lijkt tot slot de naweeën van het Force India-faillissement momenteel nog steeds te ervaren.

Williams is één van de weinig teams waarbij het beeld vergeleken met vorig seizoen vrijwel onveranderd is gebleven. Tegenover vier punten halverwege het 2018-seizoen, heeft het Britse team in 2019 tot nu toe slechts één puntje weten te verzamelen.

Zie het volledige overzicht van de verzamelde punten in 2019 vergeleken met 2018 van alle teams in de tabel hier onder.

Gescoorde punten per team zomerstop 2018/2019

Team Punten 2018 Punten 2019 Verschil -/+
Mercedes 345 438 + 93
Ferrari 335 288 - 47
Red Bull 223 244 + 21
Renault 82 39 - 43
Haas 66 26 - 40
Force India / Racing Point 59 31 - 28
McLaren 52 82 + 30
Toro Rosso 28 43 + 15
Sauber / Alfa Romeo 18 32 + 14
Williams 4 1 - 3

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden