Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Max Verstappen

'Hollywood Hamilton' versus 'no bullshit Verstappen'

De Grand Prix van Monaco 2019 ging niet de geschiedenisboeken in als de saaiste race van het jaar. Hoewel de coureurs weer als treintjes naar de finish reden, zorgde Max Verstappen voor het benodigde vuurwerk.

Column
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Het gezapige F1-seizoen 2019 kreeg in de straten van Monte Carlo eindelijk eens wat peper in haar achterste. Niet geheel toevallig was Max Verstappen daar verantwoordelijk voor. In de eerste vijf races van het seizoen was zijn Red Bull niet goed genoeg om op te boksen tegen de Mercedessen, waardoor het duo Lewis Hamilton en Valtteri Bottas mit zwei Fingern in die Nase naar dubbelzeges reed.

Verhalen over Bottas 2.0 moesten zorgen voor nog wat kleine headlines in een bloedeloos saai seizoen, maar de Fin heeft nog altijd de uitstraling van een natte krant en zal direct weer bezwijken onder de druk op het moment dat Mercedes echt moet knokken met andere teams. De suprematie van de Duitse grootmacht was zo groot, dat zelfs Lance Stroll tweede was geworden in de zilveren bolide in de eerste vijf races.

Verstappen was in Monaco ontketend en getergd. Getergd, omdat hij zichzelf wilde bewijzen in het prinsdom waar hij met regelmaat de vangrails heeft gekust. Foutloos en briljant, iets anders kan je niet van zijn weekend maken. Als enige wist hij het de zilveren bolides moeilijk te maken tijdens de kwalificatie én tijdens de race aan te haken. Het trucje van Bottas, om de boel op te houden zodat zowel hij als Lewis een dubbele pitstop konden maken zonder posities te verliezen, mislukte. De Fin kwam in aanraking met de Red Bull-coureur en direct was het hek van de dam.

Dat Verstappen bestraft werd voor zijn lichte touche met de Fin in de pitstraat, was eens te meer typerend voor de regeldrift in de Formule 1 anno 2019. Ein-de-lijk gebeurde er iets waardoor het publiek op het puntje van haar stoel zat, maar volgens de wedstrijdleiding kon het niet door de beugel. Een geluk bij een ongeluk?

			© Mercedes
	© Mercedes

De getergde Nederlander beet zichzelf namelijk nog meer vast in het stuur van zijn RB15 en maakte Lewis’ leven ruim 60 ronden tot een hel. De Brit piepte, kraakte, jankte en zuchtte alles bij elkaar over de boordradio. Zijn banden waren er serieus aan, hij moest een pitstop maken, hij zou het echt niet meer bol kunnen werken, Max was niet te stoppen… Afijn, een klein uurtje gejank verder kwamen de krokodillentranen: “De moeilijkste race uit zijn carrière”, aldus Lewis, die er vervolgens door Sebastian Vettel fijntjes op gewezen werd dat iedere race volgens hem de moeilijkste is… Heeft Lewis een probleem met zijn geheugen?

De opmerking van Vettel was bijzonder treffend, want het Hollywood-gehalte waarmee Hamilton acteert in de Formule 1 is niet van het hoogste niveau. Is het echt of is het fake? Zelf heb ik bij Lewis altijd het gevoel dat hij met een brede glimlach onder zijn helm zijn uitspraken doet. Uitspraken die hij puur doet om de concurrentie op het verkeerde been te zetten en wat zieltjes te winnen onder zijn '368 miljoen' volgers op social media.

Het contrast tussen Verstappen en Hamilton kan op dat vlak niet groter zijn. De 21-jarige heeft een broertje dood aan social media en is wars van iedere vorm van gepolijste antwoorden. Max komt om te racen, rijdt de ballen uit zijn broek en als er een keer een voorvleugeltje sneuvelt, vindt hij dat prima. Geen bullshit, geen drama’s over zijn engine mapping en ditmaal zelfs na de straf geen uitspraken richting de wedstrijdleiding.

Verstappen genoot in Monaco en had daarvoor geen poeha nodig. Wat hij liet zien was echt en zijn acties waren dat ook. Of de acties van Hamilton en zijn emoties echt zijn, ik vind het altijd zeer lastig in te schatten. De man is een briljant coureur, maar voor mij een matig acteur. Het demonteren van zijn boordradio voor de race zou voor veel fans dan ook geen straf zijn.

In Montreal wacht een nieuwe kans voor Lewis om zijn ego wat verder te kietelen en de wereld te voorzien van poëzie waarop schijnbaar toch een deel van de fans zit te wachten. Op naar ‘the best fans' in Canada dan maar, Lewis?

24 reacties

    Breaking Verstappen blij na geslaagde eerste testdag