Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Horner verwacht goed nieuws over budgetcap en wijst naar Mercedes en Ferrari

Nu het Formule 1-seizoen van 2023 gaat beginnen wordt binnenkort ook de financiële afrekening van 2022 gedaan door de FIA. Komt er een nieuwe overschrijding van het budgetplafond bij Red Bull? Christian Horner verwacht van niet, maar 100% zeker weet hij het ook nog niet.

Horner Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het eerste kampioenschapsjaar van Max Verstappen kreeg een staartje toen de FIA de afrekening van de Formule 1-teams had beoordeeld. Wat bleek? Red Bull heeft het budgetplafond overschreden en kreeg hiervoor een forse boete. Een herhaling van het incident is alles behalve wenselijk en de Oostenrijkse renstal zal ongetwijfeld geleerd hebben van '21.

Toch kan teambaas Christian Horner niet uitsluiten dat er in 2022 alsnog te veel is uitgegeven. Hij wijst hierbij naar de late afrekening van 2021, waardoor het seizoen van '22 er al grotendeels op zat en de meeste kosten dus al zijn gemaakt. De Red Bull-fans hoeven niet direct te schrikken: Horner sluit een overschrijding niet uit, maar aannemelijk vindt hij het ook niet.

"Je kan natuurlijk nooit 100% zeker zijn en je moet alle aspecten hierin meenemen, bijvoorbeeld dat het in 2021 het eerste jaar was onder de zeer complexe nieuwe regels", legt hij uit aan Auto, Motor und Sport. "We hebben er vertrouwen in dat we binnen het budget zijn gebleven in 2022, gekeken naar de ontwikkelingen en de schade door crashes: het was minder dan onze twee grootste concurrenten", zegt hij, doelend op Ferrari en Mercedes.

"Maar het is pas zeker als we het certificaat in handen hebben. Ik zou verrast zijn als we niet binnen de limiet zijn gebleven", aldus Horner.

Evaluatie budgetcap kwam laat

Het feit dat de afrekening van 2021 pas laat in het daaropvolgende Formule 1-seizoen kwam, maakt het volgens Horner lastiger om nog in te grijpen in dat jaar. "Op dat moment hadden we 80% van het seizoen er al opzitten", zo vervolgt hij. Gelukkig voor Red Bull kwam het overschrijden in '21 vooral door 'losstaande kostenposten zoals personeel en ziektekosten'.

"Dat was alleen het geval in 2021. Als je die kostenposten weglaat, dan denk ik dat we blij kunnen zijn met onze inzending. Je weet echter nooit zeker of het goed zal zijn totdat je de bevestiging van de FIA. Niets is 100% zeker."

Ook interessant:

Waarom Mercedes wel op safe móét spelen ten opzichte van extreem Ferrari

Afgelopen woensdag concludeerden we dat de nieuwe Ferrari SF-23 een revolutie in vermomming was. Meerdere details maakten duidelijk dat het concept van 2022 tot in extremen is uitgediept bij het uittekenen van de 2023-bolide. Kijkend naar de nieuwe Mercedes is dat gevoel heel anders.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Opgehelderd Team Redline verklaart 'onzichtbare' crash Verstappen