Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
IndyCar Series

IndyCar-team neemt ongehoorde maatregelen na groot schandaal

Begin maart begon het IndyCar-seizoen in St. Petersburg. Josef Newgarden won de race, maar werd anderhalve maand na dato alsnog gediskwalificeerd. Het team van Newgarden, Team Penske neemt nu verregaande maatregelen om te voorkomen dat dit nog een keer kan gebeuren.

Scott Mc Laughlin Children s of Alabama Indy Grand Prix By Joe Skibinski Large Image Without Watermark m101705
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © 2024 Joe SkibinskiIG: @skibbyy | IndyCar

Het was een bizar bericht. Een goede anderhalve maand na de eerste race in de IndyCar, werd de winnaar van de Grand Prix van St. Petersburg, Josef Newgarden, alsnog gediskwalificeerd. Ook zijn teamgenoot Scott McLaughlin werd uit de uitslag geschrapt. De derde coureur van het team, Will Power, mocht wel zijn eindklassering houden, maar moest wel tien punten in het kampioenschap inleveren.

Hoe zat het ook al weer. Bij de drie auto's van Penske werd een illegale software gevonden in de 'Push to Pass'. Met deze speciale knop kunnen de coureurs binnen de IndyCar voor korte tijd extra vermogen aanspreken. Dit is onder voorwaarde van een aantal strenge regels, waaronder dat je dit niet mag gebruiken bij de start en bij een herstart. Team Penske heeft, volgens de organisatie, gesjoemeld met de software, waardoor zij de 'Push to Pass' alsnog konden gebruiken op deze momenten. Newgarden en McLaughlin deden dit tijdens de GP van St. Petersburg, waardoor zij gediskwalificeerd zijn. Power gebruikte het niet tijdens de race, maar had de illegale software wel aan boord. Daarom verliest hij tien punten in het kampioenschap.

Team Penske heeft nu een statement naar buiten gebracht, waarin het team zeer verregaande maatregelen treft om te voorkomen dat dit nog een keer voorkomt. Het legendarische team schorst verschillende mensen, waaronder Ron Ruzewski, de Managing Director van het team van Penske, en Tim Cindric, president van het team. Ook race-engineer Luke Mason en Senior Data Engineer Robbie Atkinson moeten de komende periode thuis blijven. De schorsing is voor twee races, waaronder de Indy500, dé belangrijkste IndyCar-race van het jaar.

Volgens teameigenaar en oud Formule 1-coureur Roger Penske moest het team reageren op de zware aantijgingen: "Ik erken de omvang van datgene dat gebeurd is en de impact die het nog steeds zal hebben op de sport waaraan ik al zoveel decennia heb gewijd. Iedereen bij Team Penske, samen met onze fans en zakenpartners, moet weten dat ik mijn excuses aanbied voor de fouten die zijn gemaakt en dat ik daar diep spijt van heb."

Lees hieronder het volledige statement van Team Penske.

In dit artikel

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'