Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Is Ecclestones alternatief de perfecte oplossing voor Red Bull?

Bernie Ecclestone is helemaal klaar met de 'verdomd ellendige' V6-turbomotoren van nu. Hij heeft de ideale tussenoplossing voor de Formule 1. Maar kan dat ook een oplossing zijn voor Red Bull?

Bernie Ecclestone liet zich met zijn kerstboodschap onlangs zeer positief uit over de Formule 1. Hij prees de sport en diens bewindvoerders voor de manier waarop men de Formule 1 door coronatijden had geloodst. Echter, hij is nog lang niet over alles even lovend. De huidige motorformule is hem een doorn in het oog. Met de suggestie dat de Formule 1 als platform relevant moet blijven voor de reguliere automobielindustrie maakt Ecclestone in gesprek met MotorSport Magazine korte metten: "Dat hoeft helemaal niet. Mensen vergeten dat de Formule 1 een entertainmentindustrie is en dat als het publiek niet meer geëntertaind wordt, je geen business meer hebt." Veel liever ziet hij de Formule 1 een stap terug doen naar het verleden: "Ik zal hierdoor in de problemen geraken, maar laten we de oude V8-motoren van weleer van stal halen. Iedereen heeft ze nog liggen, de kosten worden gedrukt, het lawaai keer terug en als we ze voor vijf jaar aanhouden in de Formule 1, heeft men voldoende tijd om na te denken over een nieuwe motor."

Kan het idee van Ecclestone een oplossing zijn voor Red Bull, dat door het vertrek van Honda uit de Formule 1 vanaf 2022 formeel nog zonder motoren zit? Het antwoord 'ja' is snel gegeven, want Red Bull was het laatste team dat wereldkampioen werd met de V8-motoren. Sterker nog, het team domineerde die tijd van 2010 tot en met 2013. Echter, ook met V8-motoren stuit Red Bull op het probleem dat het nu met de V6-turbomotoren heeft. Red Bull heeft niet de kennis en tools in huis om zelf een motor te bouwen. De ontwerpen van Adrian Newey werden in de dominante jaren van Red Bull aangedreven door V8-power van Renault en we weten dat het team rond Max Verstappen niet graag aanklopt bij de concurrent. In de onwaarschijnlijke situatie dat Ecclestone zijn zin krijgt, houdt Red Bull dus hetzelfde probleem. Alle andere teams hebben dan een motor van Ferrari, Mercedes of Renault, terwijl Red Bull met lege handen blijft. Ecclestone zelf weet echter ook wel dat zijn idee nooit werkelijkheid gaat worden en dat Red Bull dus afhankelijk zal zijn van wat het met Honda kan regelen: "Red Bull zal die motor overnemen, maar dat kan alleen maar werken als anderen akkoord gaan met een engine freeze . Anders zullen ze God weet hoeveel gaan uitgeven om aan kop te blijven rijden", aldus Ecclestone, die de Formule 1 ten laatste malen oproept: "Laten we die verdomd ellendige motoren van nu dumpen."

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
Ophef in F1-paddock Vermeende berichten van Horner gelekt naar F1-bazen en media