Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Kvyat na Mazepin de volgende 'gedupeerde' en ziet seizoen in rook opgaan

Daniil Kvyat kan zijn seizoen in het World Endurance Championship gedag zeggen, zo heeft RacingNews365 begrepen, nadat het hem niet is gelukt om het formulier te ondertekenen waardoor hij onder een neutrale vlag uit kon komen.

Daniil Kvyat is sinds dit jaar niet meer aanwezig in de Formule 1-paddock. Nadat hij zijn stoeltje bij AlphaTauri verloor was hij in 2021 nog wel de reservecoureur van Alpine, maar die taak wordt vanaf dit jaar waargenomen door kersvers F2-kampioen Oscar Piastri. Daardoor moest Kvyat verder kijken. Hij zou in 2022 daardoor uitkomen voor G-Drive Racing in het World Endurance Championship. Het Russische raceteam, maar ook Kvyat, bevond zich anderhalve week geleden echter plots in een lastig parket toen Poetin besloot om Oekraïne binnen te vallen. Links en rechts werden er sancties ingesteld tegen Rusland en alles wat er mee te maken had. Het Internationaal Olympisch Comité riep sportbonden op om alle (Wit-)Russen te weren, maar de FIA ging daar niet helemaal in mee. Ze gaven Russische teams en coureurs namelijk de kans om een formulier te ondertekenen, waardoor ze afstand konden doen van alle gebeurtenissen en onder een neutrale vlag uit konden komen in de autosport. Kvyat riep eerder al op om Russische sporters niet te straffen.

Teambaas weigert te tekenen

De grote baas van G-Drive is echter de Rus Alexander Krylov, een hoge pief van Gazprom, het aardgasbedrijf waarvan de Russische overheid de meerderheidsaandeelhouder is. Teammanager Roman Rusinov en coureur Daniil Kvyat kregen van de FIA de kans om onder de neutrale vlag uit te komen als ze voor een bepaalde deadline het formulier ondertekenden waarin de voorwaarden stonden opgesteld. RacingNews365 heeft echter begrepen dat Rusinov de gestelde FIA-deadline niet heeft gehaald, waardoor het G-Drive raceteam uitgesloten is van deelname aan het World Endurance Championship in 2022. "Ik weiger deze voorwaarden te accepteren", liet hij optekenen op social media. "Het doel van een atleet is om zijn eigen volkslied te horen. De laatste tien jaar is dat ons al vele malen gelukt." "We hebben de Russische vlag gehesen, we hebben ons volkslied gehoord en gezongen. Voor mijn fans, teamgenoten en sportieve eer, zal ik dit document niet ondertekenen. Dan kan ik beter niet rijden", aldus de teammanager.

Kvyat uitgesloten van deelname aan WEC

Kvyat heeft naar verluidt het formulier eveneens niet (op tijd) ingevuld. Het is op dit moment niet duidelijk waarom hij dat niet heeft gedaan. Daarmee heeft hij zichzelf wel in de voet geschoten, omdat het betekent dat de Rus in welke vorm dan ook dit jaar niet mee kan doen aan het World Endurance Championship. Een nieuw stoeltje bij een ander team behoort dus niet tot de opties, omdat hij niet voor de gestelde deadline het formulier heeft ondertekend. Wel zou Kvyat nog in een andere raceklasse buiten het WEC aan het werk kunnen, zo lang hij daar opnieuw een formulier ondertekent alvorens hij aan de slag gaat. RacingNews365 heeft Kvyat om een reactie gevraagd, maar dit weigerde hij. Overigens had hij de post van Rosinov, waarin de Rus uitlegde het formulier niet te willen ondertekenen, wel geliket.

Viaplay
x
Tijdschema Formule 1 GP Spanje 2024