Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Leclerc: 'Als verdedigen zoals Verstappen mag, ga ik anders racen'

Charles Leclerc denkt dat het lastig zal worden om nog buiten om in te halen als Max Verstappen geen straf krijgt. Hij benadrukt dat hij kan leven met elke beslissing die de stewards nemen, al zal hij er zijn eigen racestijl wel op aanpassen.

Terwijl Mercedes en Red Bull bij de stewards zijn vanwege het incident tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen in Brazilië, werden niet alleen de twee kemphanen, maar ook vrijwel alle andere coureurs gevraagd naar hun mening over de zaak. Charles Leclerc zegt dat hij kan leven met elke uitspraak van de stewards, maar erkent wel dat het heel lastig gaat worden om nog fatsoenlijk in te halen als het geoorloofd is om te verdedigen zoals Verstappen afgelopen weekend deed.

Leclerc zal zich aanpassen aan de uitspraak

Wat de uitspraak van de stewards ook moge zijn, de Ferrari-coureur zal het meenemen en meteen zijn acties op de baan aanpassen. Dat zou voor hem niet de eerste keer zijn. "Je moet je altijd aanpassen aan elke situatie en elke beslissing die de stewards nemen", zo wordt hij geciteerd door Motorsport.com . Hij verwijst naar de Grand Prix van Oostenrijk in 2019, toen hij en Verstappen in de laatste ronden van de race samen in gevecht gingen en hij ook wijd werd geduwd door de Nederlander. "Toen ik wist dat zijn actie geen straf had opgeleverd, veranderde ik de week daarop in Silverstone meteen mijn rijstijl. Het is een beetje hetzelfde voor elke coureur, denk ik. We zullen altijd op de limiet van het toegestane racen. Dat zal ik ook doen als dit is toegestaan."

Leclerc wil duidelijkheid

Wat de uitkomst ook moge zijn, het maakt voor Leclerc niet uit. Zo lang het maar voor duidelijkheid zorgt. "Het maakt me eerlijk gezegd echt niet uit. Maar wat toegestaan is, daar wil ik gewoon graag duidelijkheid over hebben. Dat is het enige wat voor mij telt." "Als dit is toegestaan", wijst hij naar de actie van Verstappen in Brazilië. "Dan wordt het heel lastig om nog buitenom in te halen. Maar ja, wat de beslissing ook mag zijn, ik zal mijn rijstijl er op aanpassen. Ik kan dus met beide uitkomsten leven."

Coureurs proberen te profiteren

Volgens Leclerc zit het in de aard van het beestje dat een coureur probeert om het maximale uit elke situatie te halen. "Wij gebruiken alles in ons voordeel. Als we weten dat dit geen straf oplevert, dan weet ik dat ik iets vergelijkbaars kan doen als ik in een zelfde soort situatie zit." "De auto aan de binnenkant kan altijd de auto aan de buitenkant wijd duwen. Maar als de auto aan de binnenkant vervolgens zelf ook wijd gaat... daar moeten we duidelijkheid over hebben of dat mag. De laatste tijd gaat het er vaker zo aan toe." "Als je echter terugkijkt naar Oostenrijk (waar Sergio Perez twee keer vijf seconden straf kreeg omdat hij Leclerc van de baan forceerde, red.), dan moet er toch wel eens goed naar gekeken worden. Dat was heel vergelijkbaar, dus als coureur zullen we hier wel over gaan praten om meer duidelijkheid te krijgen", aldus de Monegask.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden