Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Bahrein 2024

Grand Prix-baas wil F1-race graag permanent op zaterdag

In tegenstelling tot de gebruikelijke race op zondag, werd de Grand Prix van Bahrein op zaterdag afgewerkt. Zou het in de toekomst een permanente optie kunnen zijn? Sjeik Salman bin Isa al-Khalifa, de CEO van de GP van Bahrein legt het uit in een exclusief interview met RacingNews365.

Racestart Bahrain
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De CEO van de Grand Prix van Bahrein, sjeik Salman bin Isa al-Khalifa, heeft aangegeven dat een permanente verschuiving naar een race op zaterdag een optie is na het positieve effect van de seizoensopener van dit jaar.

Vanwege de Ramadan, die dit jaar op 10 maart begint, was de F1 genoodzaakt de kalender voor dit jaar aan te passen. De Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt vanwege de Ramadan komende zaterdag verreden. Dit leidde ertoe dat de GP van Bahrein ook een dag werd vervroegd om ervoor te zorgen dat teams en de Formule 1-organosatie genoeg tijd hebben om te zorgen dat ze in Saoedi-Arabië alles in gereedheid kunnen brengen.

Hierdoor werd voor het eerst in de geschiedenis van de GP van Bahrein, en in het Midden-Oosten in het algemeen, de kwalificatie en de Grand Prix op vrijdag en zaterdag gehouden. Op de vraag wat een dergelijke verandering voor impact heeft, zegt Salman het volgende in een exclusief interview met RacingNews365: "Het evenement was eerder uitverkocht dan normaal en dat is een goed teken. De internationale verkoop was ook hoger. Ik denk dat we ongeveer 11.000 bezoekers hebben ingevlogen. Als je kijkt naar de hotels, de huurauto's, de restaurants, de economische voordelen voor een klein eiland, dan zijn die enorm."

"Omdat het evenement nu in het weekend van het Midden-Oosten valt, komen de lokale fans eerder dan bij een race op zondag, als ze misschien na school of na het werk komen. Want ook al is de race om zes uur 's avonds, de mensen komen later."

Sjeik Salman bin Isa al-Khalifa gaat verder in op de situatie. "Toen we in de Formule 1 kwamen (2004, red.), waren we bescheiden en respecteerden we - en dat doen we nog steeds - de cultuur van de Formule 1 met een Grand Prix op zondag. Nu is Las Vegas begonnen met een race op zaterdag. Dat zie je en dan zeg je: 'misschien kunnen wij dat ook, als we het eens worden met de Formule 1'. Het is uiteindelijk niet onze beslissing. Het is een collectieve beslissing. We zullen de cijfers bekijken en misschien een beslissing nemen", doelt de sjeik op een permanente race op zaterdag.

Met de al genoemde race in Las Vegas en de races in Bahrein en Saoedi-Arabië op zaterdag, is een permanente verandering zeker een optie, denkt de sjeik. "Oké, het is egoïstisch. Als ik zeg: 'Ja, ik wil het in het Midden-Oosten-weekend', dan is dat alleen voor Bahrein en we proberen ook onze internationale verkoop te laten groeien."

"We zitten op 11.000 buitenlandse bezoekers, dus misschien 13- of 14.000 volgend jaar. Heeft een verandering zin voor hen, want je gaat naar huis op een zondag en je hebt een vrije dag? Het gaat niet alleen om ons. Ik denk niet alleen aan Bahrein of het Midden-Oosten. De GP van Bahrein was nu uitverkocht en we hebben te maken met een sport die de hele wereld overgaat. Dus we moeten ook naar de tijdzones kijken en zien wat werkt."

"Egoïstisch gezien zou ik zeggen dat het voor de mensen in Bahrein logischer is om in het weekend (race op zaterdag, red.) te komen. Internationaal weet ik het antwoord niet. Maar we zullen het vragen en bespreken. Als zij daar de voorkeur aan geven, en het past in het schema, dan zullen we die discussie zeker hebben met F1."

Hoe is de race op zaterdag jou bevallen? Laat je mening achter in de poll hieronder.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China