Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Helmut Marko

Marko: "Geen enkel team komt in de buurt van wat Red Bull heeft bereikt"

Helmut Marko is zeer trots op het Red Bull-juniorprogramma, waar hij de eindverantwoordelijke van is. Alle kritiek wuift hij weg en de Oostenrijker meent dat geen enkel ander team kan tippen aan hetgeen dat Red Bull heeft neergezet.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De afgelopen periode is er veel te doen geweest om het Red Bull-juniorprogramma. Jonge coureurs verlieten het opleidingsprogramma van het Oostenrijkse team soms net zo snel als ze waren gekomen. Voorbeelden daarvan zijn Patricio O'ward en Dan Ticktum, die afgelopen kalenderjaar beiden na een korte stint in de Japanse Super Formula-klasse uit de opleiding werden gezet.

Daarnaast lijken er op dit moment geen grote talenten klaar te staan die het komende seizoen eventueel aanspraak kunnen maken op een Alpha Tauri-stoeltje in het geval een van de Formule 1-coureurs tegenvallend presteert. Red Bull-adviseur Helmut Marko, die aan de leiding staat van het opleidingsprogramma van de energiedrankjesfabrikant, maakt zich daar echter niet druk om.

Sterker nog, de Oostenrijker is trots op de Red Bull-junioren die de afgelopen jaren de Formule 1-revue hebben gepasseerd, zo geeft hij te kennen in gesprek met het Duitse Motorsport Total: "Eigenlijk is het juniorprogramma begonnen als een financieel hulpprogramma van Red Bull-baas Dietrich Mateschitz, zodat talentvolle jonge coureurs het konden redden in deze dure sport", zo begint Marko zijn verhaal.

Geen enkel programma van geen enkel team komt in de buurt van wat wij tot nu toe hebben bereikt

- Helmut Marko

"Toen hadden we plots twee Formule 1-teams en werden onze eisen hoger. Het programma heeft zich toen in een bepaalde richting ontwikkelt. We wilden dat een coureur ten minste over het potentieel moest beschikken om een Formule 1-Grand Prix te winnen en daarom is onze selectie door de jaren heen strenger geworden."

De Oostenrijkse ex-Formule 1-coureur kan geen begrip opbrengen voor het commentaar aan het adres van zijn Red Bull-juniorprogramma, waarvan vele van de coureurs het niet weten te schoppen tot de Formule 1: "We ondersteunen de coureurs één of twee seizoenen financieel. Zonder ons hadden was het voor hen überhaupt niet eens mogelijk geweest om in aanmerking te komen voor een F1-stoeltje."

"Er zijn nou eenmaal slechts twintig stoeltjes om te vullen. Bovendien weten we dat niet al die stoeltjes gevuld worden vanwege het talent waarover de coureurs beschikken. Dus het is een enorme prestatie als je het vanwege je talent tot de koningsklasse weet te schoppen. We zijn enorm trots op ons programma en links en rechts wordt ons concept gekopieerd, maar geen enkel programma van geen enkel team komt in de buurt van wat wij tot nu toe hebben bereikt", aldus een trotse Marko.

5 reacties