Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Marko: "Hij kon niet accepteren dat Verstappen sneller was"

Het was een van de verhalen die 2019 domineerde. De coureurssituatie bij Red Bull. Het team begon het seizoen met Max Verstappen en Pierre Gasly, maar aan het einde van het jaar was daar nog maar één coureur van over. Helmut Marko voert het woord.

Gasly Marko
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Plots kondigde Daniel Ricciardo in 2018 aan dat hij aan het einde van het seizoen richting Renault zou vertrekken. Helmut Marko en co stonden voor een belangrijke keuze: wie wordt de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen. De keuze viel op Pierre Gasly, die een redelijke indruk had gemaakt in zijn periode bij Toro Rosso.

Toch moest de Fransman al na twaalf races het veld ruimen en werd hij vervangen door Alexander Albon, die overkwam van kleine broer Toro Rosso. Gasly reed steevast ongeveer een halve seconde per ronde achter op zijn Nederlandse teamgenoot, en kon hem niet helpen in de strijd met de andere topteams.

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko ging het al vroeg mis bij Gasly, waardoor de coureur al snel ten onder ging aan de druk die ontstond nadat zijn zelfvertrouwen een knauw had gekregen. Al tijdens de eerste tests in Barcelona ging het mis, zag ook Marko, zo vertelt hij in gesprek met Motorsport Magazine.

"Die crash heeft een groot negatief effect op hem gehad. Hij had namelijk alle nieuwe onderdelen op de auto, waardoor we deze niet verder door konden ontwikkelen. Dat zorgde ervoor dat hij onzekerder werd en daarna heeft hij geen enkel moment meer goed in zijn vel gezeten."

In plaats van de oorzaak bij zichzelf te zoeken, ging de Fransman volgens Helmut echter op zoek naar andere oorzaken en wees hij tot irritatie van de Oostenrijker vaak naar de RB15. "Hij probeerde zijn techniek te veranderen en de auto aan te passen aan zijn wensen, maar uiteindelijk kon hij denk ik niet accepteren dat Max sneller was."

"Toen hij halverwege het seizoen, in Hongarije, op een ronde werd gereden door Max en het overduidelijk slechter ging, hebben we het besluit genomen om het terug te zetten naar Toro Rosso", aldus een openhartige Marko.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie