Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Renault F1

Medewerkers Renault F1 bereiden nieuw protest voor

Het is nog altijd niet definitief besloten dat Renault vanaf 2026 verdwijnt uit de Formule 1. De geruchten rondom een vertrek worden alsmaar groter, maar binnen het bedrijf heerst nog altijd onzekerheid. Afgelopen week bezocht de CEO van Renault, Luca de Meo, de fabriek waar de Renault-motoren worden gebouwd, maar dit weerhoudt de werknemers er niet van een nieuwe protestactie voor te bereiden.

XPB 923885 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Door de ophef rondom de voorvleugels van McLaren en de taakstraf van Max Verstappen, zou je bijna vergeten dat er nog een relletje loopt binnen de Formule 1: het dreigende afscheid van Renault. De motorleverancier van 'fabrieksteam' Alpine dreigt per 2026 de sport te verlaten omdat het de nieuwe motorenreglementen niet rendabel meer vindt. Vanaf de start van het nieuwe reglement zou Alpine wel blijven bestaan, maar het team zou dat jaar de overstap moeten gaan maken van 'eigen' Renault-motoren naar een klantenmotor van Mercedes.

Die beslissing is echter nog altijd niet definitief en dat komt onder meer doordat de medewerkers van Renault in Viry-Châtillon zich fel verzetten tegen het dreigende vertrek. In Monza lieten meerdere medewerkers van Renault in woord en gebaar blijken hoe men in de wedstrijd staat. De actievoerders willen dat Alpine een fabrieksteam blijft, mét een eigen Franse motor. De actie sloeg wel aan bij de top van Renault, want de CEO van de Franse autogigant, Luca de Meo, kondigde aan in gesprek te gaan met de actievoerders.

Op de afbeelding is de protestactie van de Renault-medewerkers in Monza te zien. De tekst loopt verder na de afbeelding.

			© RacingNews365
	© RacingNews365

'Dreiging van een stopzetting blijft actueel'

Afgelopen week vond dat langverwachte gesprek plaats op de Franse thuisbasis van het Formule 1-'team' van Renault: Viry-Châtillon. Doormiddels van een persbericht, wat geciteerd wordt door onder meer L'Equipe, maken de actievoerders duidelijk dat het gesprek 'constructieve' discussies' heeft opgeleverd: "Wij willen de vertegenwoordigers van de Alpine Racing-staf en het management van Renault Group bedanken voor de mogelijkheid om gedachtes uit te wisselen. De inspanningen en concrete voorstellen van de delegatie van Viry-Châtillon lijken weerklank te hebben gevonden bij het management, dat doorgaat met nadenken over het behouden van de F1-activiteiten op de Franse locatie."

Er is dus nog altijd geen definitief besluit genomen over de toekomst van Renault in de Formule 1. Om die redenen bereiden de werknemers van de Franse fabriek opnieuw protestacties aan. Hoe die vorm gegeven worden, laat men nog even in het midden. Dit moet de komende dagen duidelijker worden. Wat men wel zeker weet is dat de dreiging van een vertrek nog altijd zeer reëel is: "Zoals het er nu uitziet, blijft de dreiging van een stopzetting van de ontwikkeling van F1-motoren in Frankrijk actueel. Het risico van het verlies van unieke kennis blijft bestaan, precies op het moment dat de industrie in Frankrijk steun moet verlenen aan zijn talenten en consolideren. Dit voor een nationaal samenwerkingsnetwerk."

Ook interessant:

Vloekende Verstappen zet F1 op scherp én op stelten

De Formule 1 was in rep en roer na de taakstraf voor Max Verstappen voor het gebruik van een vloekwoord. Iedereen vindt er wat van en vrijwel iedereen is op de hand van Verstappen. Voer voor discussie, een discussie die we ook in een kakelverse podcast 'gewoon' voortzetten.

Bekijk je de podcast liever op Youtube, dat kan hier!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Italiaanse media roepen Verstappen uit tot 'winnaar' GP Singapore