Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes past oud trucje toe op nieuwe auto

Veel aandacht gaat tijdens de wintertestweek in Barcelona uit naar de sidepods en vloeren van de auto's. Red Bull wist alle ogen gericht te krijgen op de sidepods, daar waar de vloer van Mercedes onderwerp van gesprek was. RacingNews365 zoomt in op de vloer van de W13.

Mercedes floor
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Paolo Filisetti

De vloer van de Formule 1-auto's is in 2022 nog belangrijker. Enerzijds doordat het ground effect, waarmee via de onderzijde van de vloer downforce gewonnen wordt, veel krachtiger is. Anderzijds zijn er meer restricties voor de bovenzijde van de vloer, onder meer door een andere vorm en restricties voor het gebruik van deflectoren. Paolo Filisetti, technisch F1-analist, neemt voor RacingNews365 de vloer onder de loep.

De nieuwe vloer van Mercedes is erg complex, zeker aan de zijkant. Vlak achter het verticale barge board dat onderdeel uitmaakt van het venturi-kanaal zien we een serie wervelingen in de vloer, die een soort golfpatroon vormen en als geheel draaikolken veroorzaken die langs de onderzijde van de auto naar achteren rollen en de vloer zodoende aan de zijkant 'afsluiten'.

			© RN365/Paolo Filisetti
	© RN365/Paolo Filisetti
			© RN3656/Michael Potts
	© RN3656/Michael Potts

Dit maakt dat de versnelde lucht onder de auto niet via de zijkant kan ontsnappen, maar maakt ook dat de lucht van buitenaf die luchtstroom onder de auto niet kan doorkruisen. De wervelingen dienen als het ware dus als sideskirts, maar enkel bestaande uit lucht.

Het is geen compleet nieuwe toepassing bij Mercedes, dat vorig jaar eenzelfde oplossing op de vloer van de W12 toepaste. Tijdens dat seizoen veranderde het team de vloer echter bij de grote upgrade die in Silverstone werd geïntroduceerd. De kronkelige golven maakten plaats voor lange rechte openingen, die de aerodynamische stabiliteit van de auto licht wisten te verbeteren.

			© RN365/Paolo Filisetti
	© RN365/Paolo Filisetti

Ook interessant:

Hamilton krijgt het zwaar en moet niet alleen Verstappen van zich afschudden

In de nieuwste RN365-podcast bespreken we het gedwongen vertrek van Michael Masi en oordelen Viaplay-expert Tom Coronel en F1-expert Ruud Dimmers dat Hamilton het zwaar gaat krijgen met Verstappen, maar ook met anderen. Beluister de nieuwste aflevering hieronder.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen George Russell

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 wintertest Barcelona 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull