Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes verklaart diskwalificatie van Hamilton

Lewis Hamilton werd in Brazilië gediskwalificeerd van de vrijdagkwalificatie. De W12-bolide van de titelkandidaat kwam niet door de keuring. Mercedes legt uit wat er precies fout is gegaan.

Hamilton Brazilië
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Nadat Lewis Hamilton gediskwalificeerd werd uit de kwalificatie in Brazilië besloot Mercedes niet in beroep te gaan. De W12-bolide werd illegaal bevonden en de Duitse renstal zag geen baat in een protest. Mike Elliott legt uitgebreid uit wat er precies fout ging en benadrukt dat Mercedes niet met opzet vals heeft gespeeld.

"Het simpele antwoord is dat we een test niet gehaald hebben", legt de technisch directeur van Mercedes uit. "Maar dat is wat genuanceerder dan dat het lijkt. Binnen de reglementen heb je de technische reglementen (de reglementen waar een auto aan moet voldoen, red.) en daarnaast de technische richtlijnen (hoe de regels worden nageleefd, red.)."

Elliott legt uit dat de achtervleugel legaal is van ontwerp, maar de FIA-richtlijnen niet doorstond. "Het maximale gat als de DRS geopend is, dat is 85 millimeter. Dat staat in de reglementen en dat is iets waar we op papier voor zijn geslaagd. Het gat was niet meer dan 85 millimeter, maar in de realiteit doorstonden we de technische richtlijnen niet."

FIA-meetinstrument bij achtervleugel Mercedes

Pas bij de fysieke tests van de FIA werd duidelijk dat de achtervleugel van Hamilton niet helemaal klopte. "In de richtlijnen staat hoe heb opmeten van bepaalde onderdelen wordt uitgevoerd. Hierin staat dat een cilinder van 85 millimeter in het gat wordt gedrukt met een minimum kracht van 10 newton."

Hier ging het mis bij Mercedes. "In de realiteit kwam het overgrote deel van de vleugel door de tests. Op een kleine oppervlakte doorstond de vleugel de test echter niet. Natuurlijk proberen we onze auto's legaal te maken en vermijden we dit soort situaties het liefst."

Achtervleugel volgens Mercedes verder legaal

Na de diskwalificatie van Hamilton werd er gelijk gekeken naar het illegale onderdeel. In de fabriek werden dezelfde tests uitgevoerd op de achtervleugel. "En dat met veel meer kracht, nu 30 newton", vervolgt Elliott. "Hier doorstonden we de tests."

"We testen de onderdelen door en door en we weten ook dat de vleugel eerdere checks wel doorstond. Op een of andere manier hadden we een probleem met de betrouwbaarheid, of dat nou door schade is gekomen of door een loszittend onderdeel. Dat moeten we nog uitvinden, want de vleugel was nog verzegeld door de FIA."

Ook interessant:

Het is nu echt oorlog tussen Red Bull en Mercedes

De titelstrijd in de Formule 1 speelt zich niet alleen af op het asfalt. Red Bull en Mercedes proberen elkaar ook naast het circuit zo veel mogelijk dwars te zitten. Waar is deze oorlog begonnen en wat kan er nog allemaal gebeuren? Bekijk het in onderstaande video.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Brazilië 2021 RN365 Nieuwsdossier

37 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Analyse 'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'