Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 GP Nederland

Mogelijk geen Nederlandse Grand Prix op Zandvoort in mei 2021

De eerste contouren van de Formule 1-kalender voor 2021 lijken langzaam maar zeker te worden. De Grand Prix op Zandvoort lijkt in mei steeds onzekerder te worden. In plaats daarvan zien we de race mogelijk verder in het jaar terug op de planning.

oranjefans
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Afgelopen maandag werd er in Portugal vergaderd tussen vertegenwoordigers van de Formule 1-teams, Formule 1-bazen, motorleveranciers en de FIA. Een van de onderwerpen die daar aan bod kwam was de kalender voor 2021. Vanwege de onzekerheid omtrent het coronavirus zou je verwachten dat deze weer aanzienlijk ondersteboven is gehaald, maar voorlopig lijkt dat niet het geval.

De Formule 1-bazen zetten namelijk in op een zo normaal mogelijke kalender. Volgens Auto motor und Sport zal het seizoen gewoon beginnen in Australië, op 21 maart. Daarna moeten Bahrein, China en Vietnam volgen, net als ook dit jaar origineel het plan was. Daarna lijkt er echter iets te wijzigen ten opzichte van het originele plan van 2020.

Volgens de Duitsers start het Europese seizoen namelijk in Barcelona, op 9 mei. De Nederlandse Grand Prix lijkt daardoor op 2 mei weg te vallen. Deze zou zoals het er nu naar uit ziet later in het seizoen, in september om precies te zijn, terug moeten komen op de kalender. In dat geval zal de race op Zandvoort deel uitmaken van een triple header samen met Spa en Monza.

In gesprek met RacingNews365 uitte sportief directeur van de Dutch Grand Prix, Jan Lammers, op maandag al zijn zorgen over een eventuele Nederlandse Grand Prix in mei. Hij had er een hard hoofd in, zo vertelde hij. Lammers zinspeelde dan ook op een datum later in het jaar.

"FOM is net als wij van mening dat Zandvoort een race is die je gewoon met het volle publiek moet afwerken", zo vertelt de oud-coureur. "Zoals de situatie met het coronavirus er nu voor staat, moet je je af gaan vragen of we dat wel voor elkaar krijgen als we af blijven koersen op mei."

Vervolgens spreekt Lammers zijn voorkeur uit voor een race met publiek later in het jaar, ten opzichte van een race in mei zonder publiek. "Als we het in mei niet voor elkaar kunnen krijgen, dan is de kans dat we de tweede helft van het seizoen op de kalender staan groter. Maar, het virus regeert", benadrukt hij.

Wat wel duidelijk is en blijft, is dat de GP van Nederland met volgepakte oranje gekleurde tribunes moet worden afgewerkt. "Daar zijn we het allemaal over eens, want de GP is er grotendeels vanwege dat publiek. Eerst hebben de ondernemers natuurlijk het risico genomen om alle kosten te maken, maar dat is gehonoreerd door de massale kaartverkoop. Dan moet je het ook met dat publiek vieren", aldus Lammers.

Officieel is er in ieder geval nog geen conceptkalender. De teams hebben op maandag slechts een kalender gekregen met data voor de eerste helft van het seizoen. Van de tweede helft kregen zij slechts een indicatie. De situatie is en blijft veranderlijk vanwege het virus, maar de F1-bazen doen er alles aan om zoveel mogelijk races met zoveel mogelijk publiek door te laten gaan, want als er weer een vergelijkbaar seizoen volgt, dan komen vele partijen in financiële problemen.

De stoelpoten van Albon wankelen en Verstappen heeft zijn voorkeur al uitgesproken voor Nico Hulkenberg. Hoe lang laat Red Bull Albon nog spartelen? Dat en meer wordt er door autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen besproken in de nieuwste RN365-podcast, die hieronder te beluisteren is.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

12 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Domenicali Hoogste F1-baas doet een oproep aan Ferrari na vertrek Binotto