Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2022

Nederlandse Dakar-deelnemer haalt uit: "Russen spelen vals in Dakar Rally"

Volgens Maurik van den Heuvel spelen de Russische truckers vals. Hij weet het zeker. De Kamaz-coureurs zouden meer informatie hebben dan de rest.

Nikolaev Dakar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Kamaz-Master

Maurik van den Heuvel was bezig aan een goede Dakar Rally voordat hij op zondag hard crashte en uitviel. De Nederlander zag de 2022-editie op die manier tot een einde komen, maar ging niet naar huis voordat hij zijn pikante mening gedeeld had.

In gesprek met Omroep Brabant beweert de trucker namelijk dat de Russische Kamaz-coureurs, die ook deze Dakar Rally weer heer en meester zijn in de categorie trucks, volgens hem niet het regelboekje volgen. "De Russen spelen vals! Ze hebben apparatuur in die auto zitten waarmee ze voorinformatie krijgen. Zij weten voor de proef de waypoints al", meent hij.

Hij zegt zelfs al met eigen ogen te hebben gezien hoe de Russen spelen met de regels. "We worden op een gegeven moment ingehaald door Andrey Karginov. Hij gaat linksaf terwijl het roadbook zegt dat we naar rechts moeten. We slaan dan zes notities over, maar komen wel weer terecht bij het juiste waypoint. Dat kan niet!", is hij duidelijk.

Dakar-teams zoeken de grenzen op

Volgens Ben van der Laar, een andere Brabantse trucker, zou het niet de eerste keer zijn dat er mensen in Dakar Rally op zoek gaan naar het grijze gebied. Dit jaar wordt het roadbook (waarin de aanwijzingen staan aan de hand van welke de coureurs en navigatoren de weg moeten vinden, red.) pas kort voor het begin van een etappe vrijgegeven. Iedereen zou dan ook gelijke kennis moeten hebben.

"Alle teams zoeken het grijze gebied op. Daartoe worden ze ook gedwongen, omdat het zo dicht bij elkaar ligt. In de geschiedenis is dat al vaker gebeurd, dus dat zou nu ook goed kunnen. Ze spelen bij de Russen ook een politiek spel. Er is een kopman en de rest offert zich op. Zodra ze weten dat er afgesneden kan worden, zouden ze dat door kunnen spelen. Maar bewijs heb ik er niet voor", aldus Van der Laar tegen de Brabantse omroep.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

10 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"