Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey spreekt Horner tegen: "Ik geniet daar wel van"

Adrian Newey vindt het mooi als de F1 met wijzigingen van de reglementen komt, waardoor hij een nieuwe wagen moet ontwerpen. Hiermee lijkt hij een sneer uit te delen naar Red Bull-teambaas Christian Horner.

Horner Newey 2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Dat Adrian Newey vertrekt bij Red Bull, betekent ook dat hij nieuwe reglementen die in 2026 ingaan, niet zal meemaken. Tenminste niet bij het team van Max Verstappen. Dit betekent dat Newey, die begin 2025 definitief vertrekt, geen invloed meer zal hebben op de voorbereidingen van Red Bull op de geheel nieuwe regelwijzigingen die aan het einde van 2025 worden geïntroduceerd.

Waar Newey heengaat is nog niet bekend. Hij wordt in verband gebracht met Ferrari, maar het is niet duidelijk of die overstap er ook daadwerkelijk komt en of hij dan op tijd zal zijn om de leiding te nemen over het ontwerp van de auto van het Italiaanse team voor 2026.

"Ik geniet zeker van regelgevingswijzigingen", vertelt Newey aan Sky Sports F1 als hem wordt gevraagd of hij deel wil uitmaken van een F1-team als de nieuwe regels van kracht worden. "De huidige regelgeving was de grootste wijziging die we hebben gehad sinds 1983, toen er nieuwe vloeren werden ingevoerd. Ik heb nu dus echt genoten van de uitdaging van al het onderzoek en het detailontwerp van die auto."

"De twee daaropvolgende auto's waren evoluties van die auto (de RB18, red.) en de auto van volgend jaar wordt de derde evolutie van die auto, dus dat is een geweldige serie geweest. Een reeks wagens die me verbaasden over hoeveel er in deze wagens zit. Toen ik voor het eerst naar de reglementen keek, was ik daar niet zo zeker van. Maar het is leuk geweest."

Dat Newey aangeeft te genieten van de regelwijzigingen, klopt niet met uitspraken van teambaas Christian Horner. "Het ironische is dat hij (Adrian Newey, red.) altijd een hekel heeft gehad aan elke wijziging in de regelgeving", vertelde de Red Bull-teambaas eerder aan Sky Sports F1. "2026 is uniek, omdat het zowel chassis- als motorreglementen betreft. Maar het is tegenwoordig een heel andere wereld met het budgetplafond en de beperkingen die we hebben met betrekking tot de middelen."

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'