Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Hongarije 2023

Nieuw kwalificatieformat zorgt voor heel ander F1-weekend

In het Grand Prix-weekend van Hongarije maakt de Formule 1 kennis met een in eerste opzicht kleine wijziging van het kwalificatieformat. De gevolgen zijn echter in alle sessies te merken.

Hamilton austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije zal de Formule 1 kennis maken met een gewijzigd format, waarbij de coureurs een verplichte bandenkeuze hebben. Hards voor Q1, mediums voor Q2 en softs voor Q3. Hierdoor wordt het aantal bandensets in het weekend gereduceerd (van 13 naar 11). Mocht dit de standaard worden, dan worden er veel sets uitgespaard.

Een kleine wijziging, zo lijkt het, maar Mercedes-strateeg Joseph McMillan legt uit waarom dit grote invloed heeft voor het verloop van het weekend. Al op vrijdag moet de aanpak omgegooid worden. "Normaal focussen we ons voor de kwalificatie op de beste ronde op de softs. Hiervoor onderzoeken we hoe we de banden het best voor moeten bereiden, wat de perfecte out lap is en nog veel meer andere dingen. Nu moeten we dat voor drie verschillende bandensoorten doen."

Pirelli heeft zachtere compounds meegenomen dan tijdens de vorige GP van Hongarije, waardoor dit jaar de hardste banden eigenlijk de mediums van vorig jaar zijn. "Dat zal enigszins helpen", aldus McMillan. "We hebben meer sets van de mediums en de harde band. De zachtste band wordt zeer waarschijnlijk geen band voor de race zelf. De mediums en hards wel, waardoor we meer ruimte hebben bij het kiezen van de banden."

Alle teams krijgen voor het Grand Prix-weekend van Hongarije 4x een set hards, 4x een set mediums en 3x een set softs.

Verandering op vrijdag

Al in de vrijdagtrainingen op de Hungaroring gaan we verandering zien, zo legt McMillan uit. "We gaan veel verschillende runs zien in de eerste twee vrije trainingen. We doen altijd snelle ronden op alle compounds, maar normaal gesproken gebruiken de coureurs de hards alleen om zich klaar te maken voor een run op softs."

"Dit weekend zal er meer discussie zijn hierbij. De run plans worden fascinerend om te zien, ook bij de rest van de teams! Ieder team interpreteert haar eigen logische plan. Hoe ze hun tijd gaan verdelen en de banden gaan gebruiken gedurende de kwalificatie en race wordt ongetwijfeld interessant."

"Je wil ook niet dat je je snelle ronden beïnvloed laat worden doordat ieder ander op de baan bezig is met longruns. Je wil niet compleet verschillend zijn van iedereen, want dan heb je ook weinig idee van de daadwerkelijke pace."

Of het nieuwe format echt gebruikt gaat worden is overigens nog niet 100% zeker: als de kwalificatie onder natte omstandigheden wordt verreden, dan is er weer een vrije bandenkeuze. En die kans bestaat.

Ook interessant:

Niemand gaat Verstappen een duimbreed in de weg leggen in Hongarije

De Vries is zijn zitje in de Formule 1 kwijt, terwijl Perez voorafgaand aan de GP van Hongarije op scherp staat. En wat moeten we verwachten van Ricciardo op de Hungaroring? Dat en nog veel meer bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk in een gloednieuwe aflevering van de RN365 F1-podcast, hieronder te beluisteren!

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Hongarije 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren