Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Ocon en Alpine he-le-maal klaar met elkaar, drastisch besluit niet uitgesloten

Alpine-teambaas Bruno Famin heeft er met zijn stevige uitspraak na afloop van de race in Monaco voor gezorgd dat er hevig wordt gespeculeerd over de positie van Esteban Ocon bij het Franse F1-team. Zo zijn er zelfs geruchten over een scenario waarin Ocon al tijdens de Grand Prix van Canada niet meer op de grid zal staan.

Ocon Gasly
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als Helmut Marko de uitspraak van Bruno Famin had gedaan over één van zijn coureurs, had je er vanuit kunnen gaan dat de desbetreffende coureur de volgende race niet meer in de bolide van Marko zou rijden. Of dat ook geldt voor het leiderschap van Famin is nog niet duidelijk, maar de opvallende uitspraak van Famin na afloop van de race in Monaco laat zien dat er veel frustratie is binnen Alpine. Die frustratie is er niet zomaar gekomen. Al toen Pierre Gasly aankondigde naar Alpine te vertrekken, werd er hevig gespeculeerd over de in potentie turbulente relatie tussen Gasly en Esteban Ocon.

Ondanks dat beide coureurs het afgelopen anderhalf jaar tegenover de internationale media altijd de schijn goed hebben kunnen ophouden dat men door één deur kon met elkaar, werd het in Monaco overduidelijk dat dit niet het geval is. Ja, de coureurs kwamen al vaker met elkaar in contact gedurende races,maar in Monaco werd het duidelijk dat de frustraties nog groter zijn dan gedacht tussen de twee coureurs.

Anders valt het niet uit te leggen dat Ocon een dergelijke inhaalactie in zet op zijn teamgenoot in de smalle straten van Monaco. Voorafgaand aan de race werden beide Franse coureurs door hun team duidelijk toegesproken dat men niet met elkaar in contact moest komen. Dat gebeurde door de riskante inhaalactie van Ocon dus wel en met alle geluk van de wereld betekende dat alleen het einde van de race van Ocon. De actie had er namelijk zomaar voor kunnen zorgen dat ook Gasly een DNF op zijn naam had gekregen en daardoor dus niet zijn eerste punt van het seizoen had kunnen veroveren. 

De gevolgen na het Monaco-incident?

In het Silly Season richting 2025-seizoen werd het eerder al duidelijk dat Ocon aan het rondkijken is om een overstap te maken naar een ander team. Zo wordt zijn naam bijvoorbeeld gelinkt aan Mercedes, Williams en Haas. Ocon heeft nog altijd een managementlink met Toto Wolff en dus lijken Mercedes en Williams in het voordeel te zijn. Welk team het ook wordt, het is duidelijk dat Ocon vanaf 2025 niet meer in actie zal komen voor Alpine. Zowel Alpine als Ocon zijn op elkaar uitgekeken en dus is het tijd voor de Fransman om een overstap te maken naar een nieuw team. 

Doordat voorafgaand aan het weekend in Monaco al bekend was dat Ocon naar alle waarschijnlijkheid niet verder zal gaan bij Alpine, wordt de opvallande uitspraak van Famin des te interessanter. Wat bedoelde de teambaas namelijk met een 'zwaar besluit', als het op dat moment al duidelijk was dat Ocon sowieso in 2025 niet meer in actie zal komen voor Alpine. 

Mogelijke drastische beslissing?

Met die achtergrondinformatie op zak, zijn de speculaties in de internationale media dan ook begonnen over een mogelijke drastische beslissing van Alpine. Die mogelijke beslissing zou inhouden dat Alpine per direct afscheid zou nemen van Ocon en dat daardoor dus vanaf de Grand Prix van Canada er al een nieuwe coureur in de Alpine-bolide zou zitten. De meest logische vervanger zou in dat geval Jack Doohan zijn, de huidige testcoureur van Alpine die dit seizoen ook een groot deel van het simulatorwerk doet bij het F1-team.

De Australiër legde enkele weken geleden nog een test af op het circuit van Zandvoort met een 2022-bolide van Alpine en lijkt daarmee dus gereed te zijn om Ocon ook op de korte termijn al te kunnen vervangen.

Gezien de sterke uitspraak van Famin zal dit scenario zeker in zijn gedachten spelen. Mocht de teambaas de keuze maken, zal dit naar alle waarschijnlijkheid betekenen dat Doohan de rest van het seizoen de kans zal krijgen om zich te bewijzen. Het is namelijk onlogisch om Ocon slechts voor één race aan de kant te zetten. Een grote deceptie dus voor Ocon, maar tegelijkertijd een ideale kans voor Doohan om zich kandidaat te stellen voor een definitief zitje bij Alpine in 2025. 

De zoon van vijfvoudig 500cc wereldkampioen Mick Doohan werkte de afgelopen jaren verschillende F1-tests af bij Alpine. Zo kwam hij onder andere in actie op de Hungaroring en Monza. Tijdens die tests maakte hij een sterke indruk en als reservecoureur van Alpine is Doohan altijd aanwezig om zijn steentje bij te dragen in het team. De belangrijke simulator-testen tijdens GP-weekenden in Europa worden daarnaast uitgevoerd door Doohan. Daardoor lijkt de 21-jarige coureur de ideale en enige echt geschikte kandidaat te zijn om bij een drastisch besluit van Famin meteen te kunnen leveren voor Alpine. Mick Schumacher komt uit voor het WEC-team van Alpine en zou nog een alternatief kunnen zijn.

Het Franse team maakt een lastig seizoen mee en moet in de middenmoot hard strijden om de punten bij elkaar te rapen. Ocon veroverde tot nu toe meer punten dan Gasly en dus zal een eventuele vervanger van Ocon 100% gereed moeten zijn om direct resultaten te leveren. 

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap