Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Onmenselijke Verstappen wordt onderschat: "Echt ongekend wat we meemaken"

Als je 19 overwinningen pakt in 22 races, wordt de Formule 1 dan niet een beetje saai? Max Verstappen deed het in 2023, waardoor die gemoedstoestand wel begon te ontstaan. Giedo van der Garde stelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat de prestaties van Verstappen meer respect verdienen.

Verstappen Abu Dhabi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Max Verstappen verbrak haast alle records in 2023 en uiteraard is dat bijzonder te noemen. Toch werd er hier en daar weleens gezegd dat de Formule 1 op deze manier saai begon te worden. Verstappen reeg de zeges aaneen en meestal was de tegenstand miniem. Is het wel goed voor de Formule 1 als een coureur 19 van de 22 races wint?

Menigeen Formule 1-fan denkt namelijk nog terug aan 2021, toen de strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton ontzettend spannend was. De Nederlandse fans zijn natuurlijk een uitzondering op die regel, maar geldt dat ook voor analisten? Giedo van der Garde stelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat het niet moeilijk is om neutraal te blijven.

"Nee, want ik denk dat het heel bijzonder is wat wij nu meemaken in Nederland", vertelt Van der Garde. "Als je iemand hebt die 19 races in een seizoen kan winnen, en tien op een rij, dat is ongekend. We staan er eigenlijk niet te lang en te veel bij stil. Het wordt gewoon normaal en eigenlijk is het niet normaal. Voor televisieshows en mensen wordt het: 'oh, Max heeft weer gewonnen'. Dan moet het allemaal wel normaal zijn, maar jongens, wat wij nu meemaken in Nederland, is echt ongekend."

"In dat geval was het kampioenschap pas in de voorlaatste race beslist"

Toch begrijpt Van der Garde, die zijn afscheid als autocoureur aankondigde, wel waar de gedachtegang vandaan komt. "Aan de ene kant snap je het natuurlijk wel een beetje, maar aan de andere kant weet ik als analist en coureur hoe moeilijk het is om er überhaupt te komen, in de punten te rijden en de race te winnen. Maar vervolgens, als hij dan nu 19 races wint en het derde kampioenschap binnenhaalt... het is niet normaal en onmenselijk."

Van der Garde vindt ook dat er, ondanks de dominantie van Verstappen genoeg is gebeurd in 2023. "Soms waren de races een beetje saai, het kon wel wat spectaculairder. Alleen denk ik dat er gewoon eentje bovenuit stak en dat was Verstappen. Heel eerlijk, de combinatie die hij heeft met zijn Red Bull, met zijn engineer, met zijn team en hoe hij presteerde, was ongekend. Bij de rest daaronder was het soms weer een Aston Martin of een Sergio Perez die kwam bovendrijven, toen weer Ferrari. Het schoot een beetje alle kanten op."

"Als je dan kijkt naar 2023 en Verstappen weghaalt, is het best een spectaculair jaar geweest", vervolgt Van der Garde zijn verhaal. "In dat geval was het kampioenschap pas in de voorlaatste race beslist. Daar mogen we niet echt over mopperen en ik vond het mooi hoe je de verschillende dingen zag door het seizoen heen. Aston Martin begon natuurlijk supersterk, waarna je een megacomeback had van McLaren. Aston Martin kwam weer een beetje terug, net als Ferrari, en Mercedes was in sommige races goed en in andere races totaal niet. Het ging elke race wel een beetje op en neer."

Het volledige eindejaarsinterview met Giedo van der Garde vind je hieronder terug.

Ook interessant:

Giedo van der Garde maakte bekend dat hij gaat stoppen als autocoureur. De Nederlander is openhartig over dat besluit in een exclusief interview met RacingNews365: "Wat ben ik allemaal aan het doen?"

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren