Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Onthuld: Piastri vervangt Ricciardo per 2023 bij McLaren

Er was veel onduidelijk over de situatie rond het contract van Oscar Piastri met Alpine. RacingNews365 kan echter onthullen hoe vork werkelijk in de steel zit en dat is dat Piastri in 2023 voor McLaren uitkomt.

Alpine kondigde dinsdag aan dat juniorcoureur Oscar Piastri per 2023 voor de hoofdmacht uitkomt. Niet veel later echter ontkende de Australiër dit in alle toonaarden. Het was overduidelijk dat Piastri ergens anders ook aan de slag kon, waarbij de naam van McLaren nadrukkelijk rond zong. Maar hoe zat de vork werkelijk in de steel? RacingNews365 heeft van hooggeplaatste bronnen in Australië begrepen dat Oscar Piastri daadwerkelijk een contract heeft getekend met McLaren om in 2023 de tegenvallende Daniel Ricciardo te vervangen. Dit contract is naar FIA's contract recognition board gestuurd, daar waar alle F1-contracten worden gecontroleerd op geldigheid. Dit orgaan heeft het contract van Piastri met McLaren geldig verklaard. Alpine ondertussen claimt ten onrechte recht te hebben op de diensten van de Australiër. Immers, RacingNews365 heeft begrepen dat Piastri weliswaar een contract met Alpine heeft voor 2022, maar niet voor 2023. In dat contract voor 2022 staat een optie beschreven waarin men het voornemen uitspreekt om met de Australiër in zee te gaan voor wat betreft 2023, maar die optie is nooit gelicht, dat terwijl die optie al binnen dertig dagen na het tekenen van dat contract gelicht had moeten worden.

En Ricciardo dan?

FIA's contract recognition board oordeelde dan ook snel dat dat er geen geldig contract tussen Alpine en Piastri voor 2023 op tafel lag, waardoor McLaren vrij spel had. Het team uit Woking beklonk de deal op de avond van 30 juli, ruim voordat Fernando Alonso werd bevestigd bij Aston Martin. Alpine kan het besluit van FIA's orgaan bovendien niet aanvechten, want de Formule 1-teams hebben ooit unaniem besloten dat dit het hoogste orgaan is dat over deze contracten kan beslissen. Dit is ook opgenomen in de Formule 1-reglementen. Betekent dit dan het einde van het Formule 1-avontuur van Daniel Ricciardo? Dat hoeft zeker niet zo te zijn, want McLaren zou er op inzetten de meervoudig Grand Prix-winnaar op zijn beurt onder te brengen bij Alpine, het team waar hij in 2019 en 2020 al voor reed toen het nog Renault heette.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
RN365-podcast Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten