Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Oscar Piastri

Onthuld: Piastri vervangt Ricciardo per 2023 bij McLaren

Er was veel onduidelijk over de situatie rond het contract van Oscar Piastri met Alpine. RacingNews365 kan echter onthullen hoe vork werkelijk in de steel zit en dat is dat Piastri in 2023 voor McLaren uitkomt.

Oscar Piastri
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Alpine kondigde dinsdag aan dat juniorcoureur Oscar Piastri per 2023 voor de hoofdmacht uitkomt. Niet veel later echter ontkende de Australiër dit in alle toonaarden. Het was overduidelijk dat Piastri ergens anders ook aan de slag kon, waarbij de naam van McLaren nadrukkelijk rond zong.

Maar hoe zat de vork werkelijk in de steel? RacingNews365 heeft van hooggeplaatste bronnen in Australië begrepen dat Oscar Piastri daadwerkelijk een contract heeft getekend met McLaren om in 2023 de tegenvallende Daniel Ricciardo te vervangen.

Dit contract is naar FIA's contract recognition board gestuurd, daar waar alle F1-contracten worden gecontroleerd op geldigheid. Dit orgaan heeft het contract van Piastri met McLaren geldig verklaard. Alpine ondertussen claimt ten onrechte recht te hebben op de diensten van de Australiër.

Immers, RacingNews365 heeft begrepen dat Piastri weliswaar een contract met Alpine heeft voor 2022, maar niet voor 2023. In dat contract voor 2022 staat een optie beschreven waarin men het voornemen uitspreekt om met de Australiër in zee te gaan voor wat betreft 2023, maar die optie is nooit gelicht, dat terwijl die optie al binnen dertig dagen na het tekenen van dat contract gelicht had moeten worden.

En Ricciardo dan?

FIA's contract recognition board oordeelde dan ook snel dat dat er geen geldig contract tussen Alpine en Piastri voor 2023 op tafel lag, waardoor McLaren vrij spel had. Het team uit Woking beklonk de deal op de avond van 30 juli, ruim voordat Fernando Alonso werd bevestigd bij Aston Martin.

Alpine kan het besluit van FIA's orgaan bovendien niet aanvechten, want de Formule 1-teams hebben ooit unaniem besloten dat dit het hoogste orgaan is dat over deze contracten kan beslissen. Dit is ook opgenomen in de Formule 1-reglementen.

Betekent dit dan het einde van het Formule 1-avontuur van Daniel Ricciardo? Dat hoeft zeker niet zo te zijn, want McLaren zou er op inzetten de meervoudig Grand Prix-winnaar op zijn beurt onder te brengen bij Alpine, het team waar hij in 2019 en 2020 al voor reed toen het nog Renault heette.

Ook interessant:

Weergaloze Verstappen heeft Leclerc bijna op de knieën

Wat een race! In de nieuwste RN365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op de knotsgekke GP van Hongarije, met het falende Ferrari en de schitterende Verstappen en meer als onderwerpen. Beluister 'm snel!

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Daniel Ricciardo

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

83 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Interview met Verstappen Max baalt van zijn 'luie' F1-bolide: "Dat is toch wel zonde"