Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Messen Verstappen en Norris geslepen na koekje van eigen deeg

De Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk gaat de boeken in de als de race van de clash tussen Max Verstappen en Lando Norris. Hoe werd dat moment op de redactie van RacingNews365 beleefd? Een oordeel.

Norris Verstappen puncture
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ruud Dimmers - oprichter en eigenaar

Lando Norris probeerde het, remde een aantal maal (veel) te laat en beiden coureurs moesten eieren voor hun geld kiezen. Max Verstappen op zijn beurt paste zijn eigen ‘Max Verstappen-move’ toe door in de remzone van richting te veranderen.

Slim? Ja. Leuk voor Norris? Nee. De Brit raakte steeds verder aan de kook. Verstappen op zijn beurt was ook richting het kookpunt aan het geraken en net op het moment dat de tijdstraf voor Norris op de computers verscheen, raakten beide kemphanen elkaar. Weg zegekansen voor beiden, een bak schade bij Norris en slechts P5 voor Verstappen.

De wedstrijdleiding wees Verstappen als schuldige aan en daar valt wat voor te zeggen. Hij liet zijn auto naar links lopen tijdens het aanremmen en de move deed mij terugdenken aan Monza 2018. Daar deed hij exact hetzelfde in gevecht met Valtteri Bottas en ook toen werd hij bestraft.

De messen zijn nu geslepen. Vriendschap op de baan bestaat niet en Norris weet dat hij nog slimmer moet racen om Verstappen te verslaan. Waarom altijd een dive bomb doen en niet eens proberen om achterom te kruisen en met DRS aan te vallen richting bocht 4? Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten.

Helmut Marko vond dat Red Bull Max wat had moeten kalmeren, ook in de wetenschap dat het 99% zeker was dat Norris een tijdstraf zou ontvangen voor het overschrijden van de track limits. Echter, zo lang dat niet duidelijk is geef je echt geen positie cadeau om die enkele ronden later weer te verzilveren.

Verstappen en Norris die elkaar in de wielen rijden, het was 100% wat de Formule 1 nodig had. Passie, strijd, wat drama. Rubbing is racing, zouden de Britten zeggen. Dit krijgt ongetwijfeld een vervolg op Silverstone en in de rest van het seizoen!

Jan van der Burgt - hoofdredacteur

Soms is het jammer dat je als F1-verslaggever niet even achterover kunt leunen om puur in het moment te genieten van een heerlijk gevecht. Dit wás zo'n heerlijk gevecht. De afloop, ja, die is betreurenswaardig en dan is het gebruikelijk dat de schuldvraag direct gesteld wordt. 

Lando Norris werd te vaak gedwongen tot late uitwijkende manoeuvres door laat verdedigingswerk van Verstappen. Het kader waarin Norris dan nog het juiste kan doen, wordt dan wel heel nauw. 

Kijk je naar de letter van de wet, dan is de schuld terecht bij Max Verstappen neergelegd, maar wellicht is dit weer zo'n gevalletje 'de regels zijn correct nageleefd, maar kloppen de regels wel?'. We hebben twee coureurs gezien die de grenzen opzochten en daar overheen gingen. Beiden hebben daar een prijs voor betaald en de lessen zijn geleerd. 

Verstappen weet nu immers dat er aan zijn stoelpoten (en achterwielen) gezaagd wordt, terwijl Norris onomwonden te verstaan heeft gekregen dat je Verstappen niet zomaar even passeert. Hij zal de volgende keer slimmer en geduldiger moeten zijn, iets dat uitgerekend Verstappen in aanvallend opzicht ook heeft moeten leren vanaf de eerste momenten dat hij werkelijk vooraan mee kon strijden.

Verstappen kreeg door de aanvallende instelling van Norris een koekje van eigen deeg en dat was wel zo verfrissend om te zien. Hij deinst niet terug voor de grote naam Verstappen, zoals Verstappen in het verleden niet terugdeinsde voor grote namen als Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, precies wat dit kampioenschap nodig heeft en een heerlijke voorbode van wat ons nog te wachten staat.

Ook interessant:

Verstappen en Norris trekken conclusie: vriendschap in F1 een illusie

Natuurlijk gooien we in dé F1-podcast de schuldvraag nog maar eens op. Hoe kijken de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk naar het gebeuren tussen Max Verstappen en Lando Norris op de Red Bull Ring, zowel op als naast de baan?

Bekijk je podcast liever op YouTube, klik dan hier!

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen