Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oscar Piastri

Piastri glashelder over teamorders: "Ik ga niet elke race aan de kant"

Het was toch wel hét verhaal in aanloop naar de Grand Prix van Azerbeidzjan. Zowel teambaas Andrea Stella als CEO Zak Brown gaven in de media aan dat er vanaf heden teamorders gegeven zouden worden om Lando Norris aan de coureurstitel te helpen. De man die dus aan de kant moet, Oscar Piastri, vertelt in Bakoe zijn kant van het verhaal.

Norris Piastri Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

McLaren kent een opmerkelijke opmars in 2024. Het team uit Woking introduceerde tijdens de Grand Prix van Miami een enorme update en is sindsdien het snelste team in de Formule 1. Het leverde tot op heden 'slechts' drie overwinningen op, maar in beide kampioenschappen is McLaren inmiddels een serieuze bedreiging voor Red Bull en Max Verstappen. Vooral omdat McLaren over twee stabiele en constante coureurs beschikt.

Toch gaat McLaren, na weken van zwijgen, nu overstag wat betreft teamorders. Lando Norris heeft nog acht races om een gat van 62 punten op Verstappen goed te maken en dus zal Piastri vanaf de Grand Prix van Azerbeidzjan een ondersteunende rol moeten gaan vervullen. Het is een flinke omslag, want al weken wordt er vanuit McLaren geroepen dat er geen nummer één en twee-coureur is. Volgens Piastri zelf werkt het echter niet zo dat hij in elke race aan de kant moet voor zijn teamgenoot.

"Het is uiteraard iets waar we de afgelopen dagen veel over hebben gesproken", zo verklaart Piastri in gesprek met onder andere RacingNews365. "Egoïstisch gezien, als coureur, zijn teamorders nooit leuk. Maar ik realiseer me wel dat er een groter plaatje is dan alleen mezelf. Ik race voor een team dat mij de kans heeft gegeven om binnen 18 maanden voor overwinningen in de Formule 1 te strijden. Daar ben ik erg dankbaar voor. We proberen als team beide kampioenschappen te winnen en dat is iets wat een enorme prestatie zou zijn voor het team."

"Als individu zou ik het dus liever niet hebben, maar ik ben me bewust van het feit dat het niet alleen om mij draait. Ik ga dan ook met alle plezier een ondersteunde rol spelen. Eerder dit jaar was dat waarschijnlijk overdreven geweest, maar nu is een goed moment om dat wel te gaan doen en er zo voor te zorgen dat we beide kampioenschappen winnen", aldus de altijd nuchtere Australiër.

'Zo wil ook Lando niet racen'

Toch betekent deze nieuwe mentaliteit bij McLaren niet dat Piastri in elke race zomaar aan de kant gaat voor zijn Britse teamgenoot. Dat is ook niet de afspraak volgens Piastri: "We hebben er wel over gediscussieerd. Maar ik denk dat het belangrijkste punt is dat ik niet elke race gewoon maar even aan de kant ga. Dat is namelijk niet hoe we willen racen, ook Lando wil dat niet. We proberen gewoon alle scenario's door te nemen en dat gaan we natuurlijk niet publiekelijk doen."

"Maar het belangrijkste is wel, dat wanneer we het gevoel hebben dat iemand een veel betere prestatie levert, diegene ook beloond moet worden. Dat is natuurlijk wel een punt waarop het listig kan worden, maar daar moeten we discussies over blijven voeren. Het is niet zo zwart-wit dat ik elke race maar achter Lando zal gaan finishen", aldus Piastri.

De Australiër steekt namelijk niet onder stoelen of banken dat hij zelf ook nog doelen heeft in het rijderskampioenschap en waakt voor een verlies aan vertrouwen binnen het team. "Ik heb nog een aantal dingen die ik wil bereiken in het kampioenschap. En als team staan we nog niet bovenaan in het constructeurskampioenschap, dus we moeten er zeker van zijn dat we die binnen halen. Het is dus erg belangrijk dat we dat vertrouwen (in elkaar, red.) blijven behouden."

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Hakkinen gelooft niet in 'toevallige' vormdip Red Bull