Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Pirelli

Pirelli kiest voor nieuwe zesde bandensoort tijdens eerste Grand Prix

Dit jaar zijn er niet vijf, maar zes bandensoorten in de Formule 1 (exclusief twee soorten regenbanden). De 'nieuwe' C0 wordt in 2023 namelijk in gebruik genomen. De C0 zien we echter de komende maanden nog niet terug, maar de C1-band, in feite de echte nieuwe band, wel.

Start Miami 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images
De vorige jaren zagen we vijf droogweerbanden in de Formule 1. De C1 (de hardste) tot en met de C5 (de zachtste) waren de banden waaruit Pirelli kon kiezen. Elk weekend wijst bandenleverancier Pirelli er drie aan, die vervolgens als hard, medium en zacht door het leven gaan.

Vanaf 2023 is er echter een zesde band: de C0. Dit is dezelfde band als de C1 vorig jaar was, maar tussen de C1 en C2 is er nu een extra band gekomen. Die zal verder gaan als de nieuwe C1-band, terwijl de C1 van vorig jaar dus is 'gedegradeerd' tot C0. Samengevat: de C1 is voor de coureurs nieuw, de C0 kennen ze al, maar deze heette vorig jaar nog anders.

De reden voor de nieuwe band? Het verschil tussen de twee hardste banden van vorig jaar, de C1 en de C2, was te groot en dus ontwikkelde Pirelli een band die daar ongeveer tussen zou vallen.

Nog geen C0-debuut

Deze woensdag heeft Pirelli onthuld welke banden er tijdens de eerste drie Grands Prix-weekenden gebruikt zullen worden in de Formule 1. De 'nieuwe' C0-band, ontwikkeld voor 'circuits die de meeste energie uit de banden halen', zal tijdens de eerste drie races nog niet te zien zijn.

Alhoewel dat nog niet officieel bekend is, is het zeer waarschijnlijk dat ook tijdens het vierde weekend in Azerbeidzjan de harde banden niet van stal komen, want de vorige jaren zagen we in Bakoe steevast de drie zachtste bandensoorten de revue passeren.

De echte nieuwe band, de C1, maakt wel meteen zijn debuut tijdens de eerste race van dit jaar. In Bahrein zal het weekend namelijk worden afgewerkt met de C1-, de C2- en de C3-banden. Tijdens de twee daaropvolgende races wordt er gebruik gemaakt van de C2-, C3- en C4-banden.

In het geval van Bahrein en Saoedi-Arabië komen de keuzes overeen met die van vorig jaar. Voor de GP van Australië maakte Pirelli in 2022 nog een andere keuze. Toen koos men er namelijk voor het eerst sinds 2018 voor om een stap over te slaan. De C2-, C3- en C5-banden werden toen gebruikt, maar dit jaar ziet de Italiaanse bandenleverancier daar dus vanaf.

Ook interessant:

Red Bull-simcoureur Van Buren: "Ik moet de rijstijl van Verstappen of Perez overnemen"

Rudy van Buren is al jaren simcoureur bij Red Bull Racing, maar vorig jaar zomer werd het bekend voor bij het grote publiek. Zodra Max Verstappen en Sergio Perez bezig zijn met de eerste vrije trainingen, zit Rudy in de Red Bull-simulator in Milton Keynes om het team zo goed mogelijk te helpen.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Presentatie nieuwe Formule 1-auto's 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Australië