Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Rapportcijfers GP Frankrijk: Verstappen en Red Bull geven Mercedes koekje van eigen deeg

Red Bull en Max Verstappen maakten van een éénstopper een tweestopper, om zo op Mercedes-achtige wijze de Grand Prix van Frankrijk naar hen toe te trekken. Dat kan haast niet anders dan mooie cijfers opleveren, toch?

Max Verstappen hield de Formule 1-fans op het puntje van hun stoel toen hij in de laatste ronden de jacht op Lewis Hamilton opende. Hij rondde de klus echter koelbloedig af. Zijn mooiste overwinning ooit? Misschien wel! Maar hij was zeker niet de enige die schitterde. 20. Nikita Mazepin: 5,0 Mick Schumacher is eigenlijk de enige coureur waaraan we Mazepin kunnen spiegelen. De onderlinge verschillen worden kleiner en we kunnen Mazepin niet verwijten dat hij de enige is die met die auto vaak spint, dan wel crasht. Het van de baan drukken van Schumacher was niet chique. 19. Mick Schumacher: 5,5 Zijn kwalificatie had geweldig kunnen zijn, ware het niet dat hij crashte, waardoor het plekje in Q2 een wrange bijsmaak kreeg. In de race was hij furieus op Mazepin na diens actie in ronde drie, om vervolgens alsnog meer snelheid te laten zien dan de Rus. 18. Nicholas Latifi: 5,0 Dit moet toch wel de meest onzichtbare coureur zijn van het veld. Kijk je naar de échte achterhoede, dan kom je daar vooral de Haas-coureurs tegen, maar aanhaken bij de staart van het middenveld kan hij toch ook niet. Opnieuw was hij bij lange na niet opgewassen tegen George Russell. 17. Kimi Raikkonen: 6,0 Het was (wederom) niet het weekend van Raikkonen. De crash van Schumacher in de kwalificatie hielp zijn laatste run om zeep, een ongelukkige strategie een dag later deed de rest. 16. Charles Leclerc: 5,5 Het was overduidelijk dat Ferrari geen schim was van het team dat wist te imponeren in Monaco en Bakoe, maar Leclerc kon beduidend minder met de auto dan teamgenoot Sainz. Een beetje van Leclerc en een beetje van Ferrari, dus. 15. Antonio Giovinazzi: 6,5 Met een auto (en de Ferrari-motor?) die tot weinig of niets in staat was, kon Giovinazzi enkel zijn teamgenoot verslaan. Dat deed hij dan ook, wat hem de voldoende oplevert. 14. Esteban Ocon: 5,5 Alpine maakte een wat ronduit futloze indruk, nadat het er op de vrijdag nog allemaal wel oké uitzag. De pace over één ronde lijkt in orde, maar de racepace is dramatisch. Voor Ocon, die net een nieuw contract had getekend, kwam daar nog eens bij dat Alonso de show stal. 13. Yuki Tsunoda: 5,0 Pas nou op, Yuki! Die crashes in de kwalificatie wil Helmut Marko niet meer zien! Het zijn fouten die hem zijn stoeltje bij het team in 2022 kunnen kosten en elke fout maakt zijn gevloek over de boordradio des te lachwekkender. 12. George Russell: 8,0 George Russell is in de Williams weleens vaker op de twaalfde race gefinisht, maar ook in een droge race zonder uitvallers en neutralisaties? De lijst met namen die hij achter zich liet, is indrukwekkend, net zoals zijn optreden dus. 11. Carlos Sainz: 6,5 Aangezien het duidelijk was dat Ferrari niet snel genoeg was, is het lastig de Ferrari-coureurs te beoordelen. Duidelijk is echter dat Sainz het een stuk beter deed dan Leclerc, vandaar ook het hogere cijfer.

10. Lance Stroll: 7,0 Stroll was een duidelijk slachtoffer van de crash van Schumacher, waardoor hij slechts als negentiende startte. Om dan toch met een punt naar huis te gaan, is knap gedaan van de Canadees. De Aston Martin lijkt daarbij toch ook steeds wat sterker te worden. 9. Sebastian Vettel: 7,0 Een beter resultaat voor Vettel dan voor Stroll, maar met een betere uitgangspositie. Beide Aston Martin-coureurs verdienen een pluim. 8. Fernando Alonso: 8,0 Is de oude Alonso terug? Het hele weekend meldde hij zich ruimschoots in de top tien, terwijl Ocon de grootst mogelijk moeite had dat voorbeeld te volgen. Alonso verloor veel op de medium banden, maar in zijn tweede stint op harde banden maakte hij veel goed. 7. Pierre Gasly: 8,0 Voor aanvang van het seizoen werd gesteld dat de AlphaTauri weleens een erg goede auto kon zijn en Pierre Gasly is de enige coureur die dat keer op keer onderschrijft. Zes puntenfinishes op rij nu voor de Fransman. Chapeau! 6. Daniel Ricciardo: 8,0 Ricciardo lijkt na vele uren in de McLaren-sim de problemen met de auto te boven te zijn gekomen. Jij, hij werd geklopt door Lando Norris, maar dat zegt vooral ook heel veel over de jonge Brit. Een zeer, zeer gecontroleerde race van Ricciardo. 5. Lando Norris: 8,0 Het regent achten, maar iedereen in deze groep leek het maximale uit de auto te halen en dat te doen waar je ze normaal gesproken toe in staat acht. Na een uitstekende eerste stint, haalde Norris op zijn harde banden op de baan Leclerc, Sainz én Gasly in. 4. Valtteri Bottas: 7,5 De auto deed weer wat hij moest doen, Bottas deed weer wat hij moest doen, maar Mercedes sloeg de plank strategisch finaal mis, waardoor de Fin buiten het podium viel. Had hij zelf misschien ook iets zuiniger met zijn banden om moeten springen? 3. Sergio Perez: 8,0 Perez zat er gewoon het hele weekend goed bij, net als in Bakoe. In de race leek hij wat terrein te verliezen, maar dat maakte hij ruimschoots goed in de tweede stint. Hij wist in ieder geval één Mercedes aan te vallen en te verslaan, precies wat er van hem verwacht wordt. 2. Lewis Hamilton: 9,0 Wat een formidabele tweede stint reed Lewis Hamilton op de harde banden. Hij wist ze knap goed te houden, maar de tweestopper bleek de betere strategie. Op een gegeven moment had Mercedes echter geen keus en moest men wel doorrijden. Een gok die verkeerd uitpakte, maar ook een gok waarbinnen Hamilton zijn rol met verve speelde. 1. Max Verstappen: 9,5 Een loepzuivere hattrick van Max Verstappen: poleposition, de overwinning én de snelste raceronde. Natuurlijk was er dat foutje in de eerste ronde, maar dat maakte mede dat hij kon schitteren op de manier waarop hij deed. Zijn mooiste ooit? In ieder geval zijn zwaarst bevochten overwinning ooit!

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'