Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull breekt met dertien jaar oude traditie

Max Verstappen wordt volgend jaar bij Red Bull vergezeld door Sergio Perez. De Mexicaan vervangt Alexander Albon, die door Red Bull naar de reservebank is verwezen. Daardoor breekt Red Bull echter wel met haar eigen 'traditie'.

Marko Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Sergio Perez zat in 2021 zonder Formule 1-stoeltje, nadat Racing Point Sebastian Vettel boven de Mexicaan verkoos. Perez werd naar de deur verwezen en was naarstig op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar lang was het onduidelijk of hem dat ging lukken.

Alfa Romeo, Haas, Red Bull, AlphaTauri. Een voor een leken de Formule 1-deuren dicht te gaan voor de afzwaaiend Racing Point-coureur, waarna aan het einde van de rit alleen de deuren naar een van de Red Bull-teams nog op een kier stonden. Om bij Red Bull naar binnen te kunnen dringen moest de Oostenrijkse renstal echter wel van haar filosofie afstappen.

Al sinds jaar en dag heeft Red Bull namelijk haar eigen junior-team, dat wordt aangevoerd door adviseur Helmut Marko. De Oostenrijker bracht een groot aantal namen naar de Formule 1: Max Verstappen, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, Pierre Gasly, Christian Klien en Vitantonio Liuzzi. Zomaar een handvol namen die het vanuit de Red Bull-opleiding tot het grote Red Bull Racing wisten te schoppen.

Een grote groep andere coureurs bleef hangen bij Toro Rosso / AlphaTauri, terwijl een nog grotere groep coureurs nooit een meter reed in de Formule 1. De laatste coureur van Red Bull Racing die niet de Red Bull-junioropleiding had doorlopen, was Mark Webber, die begin 2007 overkwam van Williams.

Maar nu is Red Bull na dertien jaar dus met het aantrekken van Sergio Perez weer van die filosofie afgestapt. Noodgedwongen weliswaar, want Alex Albon bleek niet opgewassen tegen het sterkste Red Bull-juniorproduct van de afgelopen jaren: Max Verstappen. Wat het zegt over de Nederlander of wat het misschien zegt over de staat van het juniorprogramma, dat zal Perez volgend jaar bewijzen.

Na lang wikken en wegen zagen Helmut Marko en Christian Horner zich genoodzaakt om het eigen talent toch voor in ieder geval één jaar links te laten liggen. Wel werd Yuki Tsunoda naar AlphaTauri gehaald, dus misschien is Perez een tijdelijke opvulling, zodat de Japanner in de toekomst naast Verstappen plaats kan nemen.

Red Bull-coureurs sinds 2005

Coureur Jaren actief voor Red Bull Racing Red Bull-opleiding?
Sergio Perez 2021 - ? Nee
Alexander Albon 2019 - 2020 Ja
Pierre Gasly 2019 - 2019 Ja
Max Verstappen 2016 - heden Ja
Daniil Kvyat 2015 - 2016 Ja
Daniel Ricciardo 2014 - 2018 Ja
Sebastian Vettel 2009 - 2014 Ja
Mark Webber 2007 - 2013 Nee
David Coulthard 2005 - 2007 Nee
Christian Klien 2005 - 2006 Ja
Robert Doornbos 2006 Nee
Vitantonio Liuzzi 2005 Ja

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'