Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2021

Red Bull de spil in gevecht om de laatste vrije stoeltjes in Formule 1

Langzaam maar zeker lijken de stoeltjes in de Formule 1 voor 2021 op te raken. Het silly season draaide lang op volle toeren, maar deze week werden er een hoop coureurs bevestigd. Toch zijn er nog steeds enkele zitjes voor het grijpen, waarbij het Red Bull- en het AlphaTauri-stoeltje de belangrijkste doelwitten zijn.

Albon Kvyat Duitsland
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het einde van het seizoen nadert langzaam maar zeker. Steeds meer coureurs weten hoe hun toekomst er in 2021 eruit gaat zien, maar nog niet iedereen is zeker van een stoeltje.

Tot deze week draaide het silly season op volle toeren, maar de rust lijkt weer enigszins te zijn teruggekeerd in de Formule 1. Vijf coureurs kregen deze week de bevestiging dat ze ook in 2021 voor hun respectievelijke team uit zullen komen. Twee daarvan, George Russell en Nicholas Latifi, hadden al een contract, maar plots leek hun positie in gevaar.

Vooral Russell moest vrezen voor Perez, die een zak geld naar het geplaagde Williams-team mee kon nemen, maar in aanloop naar het GP-weekend op Imola werd de lucht geklaard. Hij en teamgenoot Latifi racen ook in 2021 voor Williams, verzekerde teambaas Roberts.

Ook Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi gaan nog een jaartje langer door bij Alfa Romeo en Pierre Gasly is de tweede van vier coureurs die door Red Bull is bevestigd voor 2021. Hij zal plaatsnemen in de AlphaTauri.

Dat betekent dat er nog vijf stoeltjes te vergeven zijn voor 2021. Van één zitje, het vooralsnog lege 2021-stoeltje bij Mercedes, kan met 99 procent zekerheid worden gezegd dat deze is voor Lewis Hamilton. Hieronder is te zien hoe de coureursmarkt er nu voor staat.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Formule 1 coureurs en teams 2021

Team Coureur
Mercedes Valtteri Bottas
-
Ferrari Charles Leclerc
Carlos Sainz
Red Bull Max Verstappen
-
McLaren Daniel Ricciardo
Lando Norris
Renault Fernando Alonso
Esteban Ocon
AlphaTauri Pierre Gasly
-
Racing Point Sebastian Vettel
Lance Stroll
Alfa Romeo Kimi Raikkonen
Antonio Giovinazzi
Haas F1 -
-
Williams George Russell
Nicholas Latifi

Daardoor zijn er in principe nog vier stoeltjes over in de koningsklasse van de autosport, terwijl er veel meer dan vier kapers op de kust zijn. Dit zijn de hoofdrolspelers op de huidige coureursmarkt.

  • Alexander Albon
  • Daniil Kvyat
  • Yuki Tsunoda
  • Sergio Perez
  • Nico Hulkenberg
  • Mick Schumacher
  • Callum Ilott
  • Robert Shwartzman
  • Nikita Mazepin

Red Bull / AlphaTauri

Romain Grosjean en Kevin Magnussen, momenteel uitkomend voor Haas, kunnen een 2021-stoeltje wel vergeten, tenzij Red Bull een hele bijzondere oplossing vindt voor haar coureursproblemen. De namen van de Deen en de Fransman zijn nog geen enkele keer gevallen, dus dat lijkt allerminst waarschijnlijk. Het duo keert hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst niet meer terug in de koningsklasse van de autosport.

De positie van Daniil Kvyat lijkt zo goed als zeker voor een andere coureur te zijn. Waarschijnlijk zullen het Alexander Albon en Red Bull-junior Yuki Tsunoda zijn die de strijd met elkaar aangaan voor het tweede AlphaTauri-zitje. De Japanner moet nog een superlicentie veroveren, maar eerder zei Marko dat hij dan zo goed als zeker zijn van een stoeltje.

In dat geval moet Albon hopen dat hij bij Red Bull naast Max Verstappen kan blijven, maar dan moeten zijn prestaties de komende anderhalve maand wel aanzienlijk verbeteren. Mocht hem dat niet lukken, dan kan het doek voor Albon vallen en staan Sergio Perez en Nico Hulkenberg te springen om in de tweede Red Bull te kruipen in 2021.

Andere gegadigden zijn er niet voor het stoeltje, dus Sergio Perez, Nico Hulkenberg, Alexander Albon en Yuki Tsunoda moeten om de twee stoeltjes gaan vechten naast Verstappen en Gasly. Kvyat zal zo goed als zeker buiten de boot vallen en zijn heil in een andere klasse moeten zoeken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Haas

Haas zal aan het einde van het jaar afscheid nemen van Grosjean en Magnussen. Welk duo neemt hun plaats in? Het geplaagde Haas is op zoek naar een combinatie van geld en talent, zo gaf teambaas Steiner afgelopen week aan. Als we kijken naar geld, dan zijn er twee namen die boven komen drijven: Sergio Perez en Nikita Mazepin.

Vooral de laatstgenoemde coureur heeft een haast onuitputtelijke bron van geld achter zich in de vorm van zijn vader. Sergio Perez kan ook een mooie som geld meebrengen uit Mexico, maar minder dan de Rus.

Als het gaat over talent, dan zijn er vijf namen te noemen. Sergio Perez, die naast geld ook zeker over talent beschikt. Nico Hulkenberg, die wel talent, maar geen geld beschikt, en tot slot de Ferrari-junioren Mick Schumacher, Callum Ilott en Robert Shwartzman. Het laatstgenoemde drietal brengt ook een soort van financieel voordeel met zich mee: mogelijk kan Haas een korting op de motoren bedingen als ze Ferrari-kroost laten rijpen.

Daarom lijkt Nico Hulkenberg het minste kans te hebben op een zitje bij Haas. Hij is de enige coureur die niet voor een financieel voordeel kan zorgen. Een combinatie van de zak geld in de naam van Mazepin samen met een Ferrari-junior lijkt dan ook de meest logische zet voor de Amerikaanse renstal. Mick Schumacher heeft van alle coureurs de beste papieren. Hij heeft de achternaam in zijn voordeel en stevent momenteel af op de Formule 2-titel. Een solide coureur, die ook flink wat marketing met zichzelf meebrengt.

Een combinatie van het geld van Sergio Perez / Nikita Mazepin plus het talent van Mick Schumacher lijkt dus de logische keuze voor Haas, maar we hebben dit seizoen al eens gekkere dingen gezien!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"