Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull doet er alles aan om paranoia bij Verstappen en Perez te voorkomen

De interne teamstrijd bij Red Bull is in volle gang. Hoe managet teambaas Christian Horner dat? Hij verklaart de belangrijkste aspecten en wijst op het voorkomen van paranoia.

Max Verstappen en Sergio Perez zijn verwikkeld in een strijd om de Formule 1-wereldtitel. Christian Horner heeft het 'probleem' dat zijn beide coureurs niets liever willen dan die titel en op dit moment de enige twee zijn die er voor in aanmerking komen. Toch weet de Red Bull-teambaas als geen andere hoe het is om twee strijdlustige coureurs te managen, zoals hij in het verleden bijvoorbeeld met Verstappen en Daniel Ricciardo deed, of verder terug in de tijd met Sebastian Vettel en Mark Webber. In gesprek met The Financial Times geeft Horner een inkijkje in het proces en de manier waarop hij ervoor zorgt dat zijn coureurs hopelijk niet het idee krijgen dat een van de twee wordt voorgetrokken door het team. Tegelijkertijd worden de coureurs duidelijk op hun verantwoordelijkheden gewezen. "Het draait erom om transparant te zijn, alles te bespreken en de verwachtingen te managen. Verder herinneren we hen eraan dat ze rijden voor het team en elk individueel lid vertegenwoordigen als ze in die auto racen. Tevens vertegenwoordigen ze ook al onze partners. Het draait niet alleen om de coureurs." "Dat snappen ze tijdens de briefings, maar zodra de helm op wordt gedaan, gaat het er via het andere oor weer uit", lacht hij. "De manier waarop Verstappen en Perez in Miami echter raceten, het respect dat er was, hard maar fair en met genoeg ruimte voor elkaar: dat is wat we van ze vragen."

Luxeprobleem

Hoe dan ook: Horner ligt er niet wakker van. Hij heeft liever een keiharde interne strijd, dan geen strijd. Zo staan al zijn Formule 1-collegateambazen er volgens de Brit ook in. Wel moet hij als teambaas ervoor waken dat zijn coureurs niet paranoïde worden, benadrukt hij. Daar doet men alles aan. "Het is een luxeprobleem. Elke teambaas in de pitstraat wil dit probleem graag hebben. Het is iets dat we bovendien al eerder mee hebben gemaakt. Het is het belangrijkste dat we ervoor zorgen dat er geen paranoïde insluipt bij de coureurs en dat ze beide gelijk worden behandeld." "Daar doe je de grootste moeite voor, tot aan het punt waarbij de volgorde wordt bepaald waarop de coureurs tijdens een raceweekend de garage uit rijden. Dat wisselt elke Grand Prix. Tijdens de debriefings wisselen we zelfs van wie de eerste coureur is die het woord krijgt!"

Variabelen

Hoe hard Red Bull en Horner hun best ook doen om paranoia te voorkomen, H de teambaas benadrukt dat er altijd nog externe variabelen zijn die hij niet kan controleren "Het is en blijft Formule 1. Zo nu en dan zal er iets gebeuren, zoals een safety car, een slechte pitstop, iets dat je niet kan controleren. Je kan in deze sport niet alles onder controle houden. Er zijn en blijven enkele variabelen." "Zolang de coureurs weten dat ze gelijk behandeld worden en gelijke kansen krijgen, dan zal het uiteindelijk gaan om hun prestaties op het circuit. Dat is waar je hoopt dat de doorslag wordt gegeven, en niet door bijvoorbeeld de betrouwbaarheid. Dat soort dingen wil je niet dat een rol spelen in de strijd tussen twee van jou coureurs.

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'