Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Canada 2022

Regenmeester Verstappen pakt dominante pole voor GP Canada

Max Verstappen heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Canada. De Nederlander profiteerde zo optimaal van de gridstraf van Charles Leclerc.

Verstappen rain Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Op een kletsnat Circuit Gilles Villeneuve ging de kwalificatie van start, met alle coureurs op de full wets. Max Verstappen mengde zich in de eerste minuten direct in de strijd om de snelste posities.

George Russell, Fernando Alonso en Kevin Magnussen wisten zichzelf uitstekend vooraan te handhaven. De tijden doken naar beneden naarmate de baan iets droger werd en de coureurs in hun ritme kwamen. Het waren uiteindelijk Verstappen, Alonso en Sainz die in Q1 de top 3 vormden. Lewis Hamilton (12) en Sergio Perez (13e) ging met moeite door naar Q2.

Afvallers in Q1: Gasly, Vettel, Stroll, Latifi en Tsunoda.

De worstelende Perez bewees zichzelf een slechte dienst door er vanaf te schieten in Q2. De Red Bull-coureur zorgde voor een rode vlag en moest teleurgesteld uit zijn wagen stappen. Daarna was het tijd voor intermediates voor alle coureurs, gezien de regenval in hevigheid afnam.

Met nog negen minuten op de klok werd Q2 hervat. Door de opdrogende baan was het stuivertje wisselen aan kop. Verstappen pakte de koe bij de horens door direct de snelste tijd neer te zetten, maar de tijden doken omlaag. Continu was de Nederlander na zijn snelle ronde met afstand het snelste, vaak zelfs met een gat van één seconde op de rest van het veld.

Verstappen sloot met speels gemak Q2 als snelste af en was een seconde sneller dan Alonso. Voor Haas was er reden tot een feestje, want de beide Haas-coureurs wisten Q3 te bereiken. Hetzelfde gold voor Zhou in de Alfa Romeo.

Afvallers in Q2: Bottas, Albon, Perez, Norris en Leclerc.

Uitslag Kwalificatie - Canada

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Alle waren in Q3 gericht op Verstappen. De Nederlander was overtuigend de snelste man in de eerste delen van de kwalificatie. Met het oog op de gridstraf van Leclerc, die zondag vanaf de laatste startrij de race moet aanvangen, was het cruciaal om zo goed mogelijk te profiteren van de situatie.

Verstappen was na zijn eerste vliegende ronde wederom ruim een seconde los van het veld, dat gat werd wat kleiner maar met nog vijf minuten te gaan was de Red Bull-coureur nog altijd het snelste. Verstappen dook de pits in voor een nieuwe set van de inters om daarmee in de slotminuten op jacht te gaan naar de poleposition.

Sainz en Alonso leken de concurrentie te worden voor de pole, maar Verstappen pakte direct 1,3 seconden op Sainz. Er stond geen maat op de Nederlander die op overtuigende wijze zijn tweede pole van 2022 pakte. Alonso wist te schitteren met een tweede positie op ruim zes tienden, voor Sainz.

Achter dit trio vinden we Lewis Hamilton, die eindelijk weer het goede gevoel had in zijn Mercedes. De verrassing van de dag mag het optreden van de beide Haas-coureurs genoemd worden. Kevin Magnussen legde beslag op de vijfde positie, de geplaagde Mick Schumacher op de zes startplaats - zijn beste klassering ooit in de F1.

Ook interessant:

Ontketende Verstappen heeft Ferrari-drama niet nodig

In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op de GP van Azerbeidzjan. We bespreken onder andere Ferrari’s drama, de dominantie van Max Verstappen en de porpoising-problemen van Mercedes. Beluister de nieuwe podcast hieronder.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Canada 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi