Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Rinus VeeKay crasht vroeg uit de race bij IndyCar-debuut

Het debuut van Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout in de IndyCar is uitgedraaid op een bittere teleurstelling. De jonge Nederlander crashte al na 38 ronden uit de race op de oval van Texas.

Van Kalmthout verloor in ronde 38 de controle over zijn bolide aan de bovenkant van de kombocht. Even leek hij de auto op te kunnen vangen, maar schoof hij alsnog van de baan, waarbij VeeKay in zijn val de eveneens debuterende Spanjaard Alex Palou meenam. Het incident betekende voor beide rookies het einde van hun race. Het was de tweede crash van Van Kalmthout op de Texas Motor Speedway, nadat hij zaterdagochtend in de vrije training ook al een klapper had gemaakt. Daardoor moest hij de kwalificatie aan zich voorbij laten gaan. VeeKay begon de race echter voortvarend en maakte verschillende posities goed, toen het kort na zijn eerste pitstop voor de tweede keer deze zaterdag misging. Van Kalmthout stak voor de camera van NBC de hand geheel in eigen boezem. "Ik kwam iets te hoog uit na een inhaalactie op Santino Ferrucci en verloor de achterkant van de auto op de stukken rubber buiten de racelijn. Daarna raakte ik Alex", aldus de 19-jarige Hoofddorper. "Het was heel ongelukkig. Ik had verwacht dat mijn debuut anders zou gaan. Het spijt me voor het team."

De rijder van Ed Carpenter Racing gaf tegenover NBC ook ruiterlijk toe dat het door corona naar één dag ingedikte raceprogramma het IndyCar-debuut er niet eenvoudiger op had gemaakt. "Op deze manier had ik veel te leren. Ik crashte helaas twee keer en de schuld ligt helemaal bij mij." De race werd overigens gewonnen door de Nieuw-Zeelander Scott Dixon, die 150 ronden aan de leiding reed. Van Kalmthout heeft een maand om zijn 'zonden' te overdenken. De volgende race (eveneens achter gesloten deuren) is 4 juli op de ‘road course’ van Indianapolis, het voormalige Formule 1-tracé. Bekijk hieronder de beelden van de crash.

BX-HKgTT_yk

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi