Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Rinus VeeKay

Rinus VeeKay verovert eerste IndyCar-podium na sensationele slotfase

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft een prachtige prestatie neergezet in Amerika. In Indianapolis wist hij zijn poleposition om te zetten in een prachtige podiumplaats, die hij verdiende met mooie inhaalacties en heerlijke gevechten. Hij werd derde, achter Josef Newgarden en Alexander Rossi.

Rinus Veekay Indy road
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Chris Jones

Na een prachtige kwalificatie begon Rinus 'VeeKay' van Kalmthout de Harvest Grand Prix op de Indianapolis Road Course vanaf poleposition. Regerend IndyCar-kampioen Josef Newgarden begon de race met een rollende start vanaf plek twee, met Colton Herta startend vanaf plek drie. Laatstgenoemde kende een prima begin en greep meteen de leiding van VeeKay, die na de eerste bocht tweede lag.

De 20-jarige Nederlander was echter niet van plan om de kaas van zijn brood te laten eten. VeeKay liet zich namelijk niet kennen en vocht zich na een prachtig gevecht weer terug naar de eerste plaats. Op zijn zachte band reed Van Kalmthout vervolgens snel weg bij de concurrentie en hij sloeg in de openingsfase een gat van ruim vijf seconden naar Herta, al reed die op de harde band.

In ronde 18 van 85 ging VeeKay als een van de laatste van de leidende groep naar binnen voor verse harde banden en kwam gewoon terug voor de deur van Colton Herta. Een ronde later kreeg de Hoofddorper echter te maken met overstuur bij het opkomen van het rechte stuk, waarna Herta op zachte banden het gat dicht reed en de Nederlander na opnieuw een mooi gevecht wist in te halen. Tegelijkertijd wist Newgarden echter door middel van een overcut beide coureurs voorbij te streven, waardoor VeeKay na de eerste pitstopronde derde lag.

Check het heerlijke gevecht tussen VeeKay en Herta hieronder. Het artikel gaat verder onder de video.

Na het gevecht met Herta verdween de Amerikaan aan de horizon, maar VeeKay reed een solide tweede stint op de harde band. Na de tweede pitstopronde liep Herta verder uit en nam hij de leiding over van Newgarden. VeeKay lag na de tweede pitstopronde, op ongeveer de helft van de race, netjes op de derde plaats op ruime voorsprong op nummer vier Felix Rosenqvist.

Bij de derde en laatste pitstopronde verloor VeeKay echter wat tijd, waardoor hij twee plekken terugviel. Hij zakte terug naar plek vijf en moest met nog ruim twintig ronden te gaan vol aan de bak voor een plek op het podium. Felix Rosenqvist en Will Power wisten de coureur van Ed Carpenter Racing voorbij te streven, waarna VeeKay de jacht opende.

Nadat hij vast kwam te zitten achter een achterloper (in de IndyCar hoef je niet aan de kant te gaan als je op een ronde achterstang ligt) leek de podiumdroom van VeeKay weer voor even terug in de kast te kunnen. Nummer twee in de race, Herta, hield echter iedereen achter zich op, omdat hij benzine moest sparen.

Daardoor kon VeeKay het gat weer dichten en met nog zes ronden te gaan aansluiten bij de nummers twee, drie en vier. Meteen pakte hij de vierde positie af van Rosenqvist, waarna de worstelende Herta het volgende slachtoffer moest worden. Vijf ronden de tijd had VeeKay om naar zijn eerste podium in de IndyCar te rijden.

De Hoofddorper drong aan en drong aan, klopte hard op de deur bij zijn Amerikaanse concurrent. Op een plek waar Herta het niet verwachtte sloeg VeeKay genadeloos toe. Zijn eerste podium in de IndyCar is een feit. Newgarden won de race, Rossi werd na eveneens een sterke slotfase tweede.

Door zijn sterke kwalificatie en prima race doet VeeKay goede zaken in het rookiekampioenschap, waar hij fier aan de leiding gaat. De titel beste rookie kan hem bijna niet meer ontgaan. Zaterdagavond is de volgende race, eveneens in Indianapolis.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Interview F1-teams komen massaal met statement na onderzoek naar Wolff