Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Sainz houdt een emotioneel betoog: "F1 is te ver gegaan"

Race 1 van het seizoen zit erop. Nog 23 (!) te gaan. Dit seizoen worden er een recordaantal races gereden in de Formule 1. Carlos Sainz is zeer kritisch op de overvolle agenda en zegt dat de grens is bereikt.

Verstappen race Bahrain 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Werden er vorig jaar nog 'maar' 22 races gereden in de Formule 1. In 2024 staan er 24 GP's op het programma. Het vergt veel van iedereen in de F1-wereld. Sommige teams laten personeelsleden zelfs roteren om ze ook de broodnodige vrije tijd te gunnen bij hun familie. Maar coureurs kunnen natuurlijk niet gewisseld worden. Zij moeten elke race acte de présence geven en dus de hele wereld rondreizen.

En dan kijkt Liberty Media, eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1, ook nog eens of ze de kalender verder kunnen uitbreiden naar 25 of in de toekomst zelfs meer races. Dit roept logischerwijs weerstand op bij coureurs. Carlos Sainz heeft een uitgesproken mening als hem naar de overvolle kalender wordt gevraagd. Hij begint een emotioneel betoog.

"Naar mijn mening zijn we al te ver gegaan. Ik denk dat we aan de limiet zitten van het aantal races dat personeelsleden, coureurs, mensen in de F1 en journalisten kunnen verdragen in een jaar, als je ook nog eens thuis je familie wilt zien en contact met hen kunt blijven houden. Het maakt dan niet uit of het familie is, je hond of wie dan ook", is de Ferrari-coureur zeer kritisch. "We zitten echt op de limiet van dat het teveel is. Ik hoop dat het niet meer wordt dan 24. Gebeurt dit wel, dan wordt het lastig voor iedereen."

F1 dreigt exclusiviteit te verliezen

Sainz maakt ook de vergelijking met voetbal om aan te geven waar volgens hem een extra gevaar schuilt in het organiseren van veel races. "Ik houd echt van de Champions League, want die wedstrijden zijn er niet zo vaak. Het hoogtepunt van de Champions League is dat het op zo'n dag mensen verbindt. Ik denk dat de Formule 1 nu het gevaar loopt om elk weekend een race te organiseren en dat mensen dan hun zin verliezen om speciaal de televisie aan te zetten voor de F1."

"Formule 1 moet exclusief blijven", concludeert hij. "Het moet een sport blijven waarbij iedereen er elke keer naar uitkijkt om de tv aan te zetten en naar de race te kijken. Je moet er niet aan gewend raken, zoals bij een reguliere competitiewedstrijd in het voetbal die je elk weekend ziet. Dus naar mijn mening, als we echt op het punt aanbeland zijn waar we zelf coureurs moeten gaan wisselen gedurende het seizoen, dan zijn we echt te ver gegaan. En ik denk dat we al aardig dicht tegen die grens aanzitten."

Ook interessant:

Concurrentie Verstappen een illusie armer na galavoorstelling

Daar is 'ie weer! De nieuwste F1-podcast van RN365. Natuurlijk over de weergaloze GP van Bahrein van Max Verstappen, maar er gebeurde nog veel meer. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het allemaal! Beluister 'm hieronder.

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China