Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Salo: "Op deze manier verdient Ferrari de titel ook niet"

In de eerste maanden van het F1-seizoen leek 2022 hét jaar van Charles Leclerc en Ferrari te worden. In een paar maanden tijd ging eigenlijk alles verloren voor de legendarische Italiaanse renstal. Voormalig F1-coureur Mika Salo is dan ook kritisch.

Mika Salo is in de Formule 1-wereld een bekende naam. In de Formule 1 wist hij deelt te nemen aan liefst 111 Grand Prix-weekenden, maar ook recent zien we hem met grote regelmaat in de paddock. De Fin maakt onderdeel uit van het panel stewards van de FIA tijdens diverse F1-races. RacingNews365 sprak uitgebreid en exclusief met Salo die in 1994 debuteerde in de Formule 1. Via het team van Tyrrell, waar hij ook nog teamgenoot was van Jos Verstappen, kwam hij uiteindelijk zelfs terecht bij Scuderia Ferrari. Als vervanger van de geblesseerde Michael Schumacher was hij in 1999 eenmaal zeer dicht bij de zege, maar moest hij toenmalig teamgenoot, en kopman, Eddie Irvine voorbij laten. Uiteindelijk kwam Irvine drie punten tekort om Mika Hakkinen van de wereldtitel te houden. Bij Ferrari wacht men al 15 jaar op een nieuwe wereldtitel. Het was 2007 toen Kimi Raikkonen in de slotrace de titel in Brazilië binnensleepte. Sindsdien moest Ferrari toekijken hoe concurrenten als Mercedes en Red Bull steeds met de prijzen aan de haal gingen. Dit seizoen zag het er voor het eerst in jaren bijzonder goed uit voor de Scuderia, maar ook nu is er een wonder voor nodig om de titel te bemachtigen. "De Ferrari is zeker erg snel, maar er gaat eigenlijk bijna altijd wel iets mis. Ik weet niet wat het is. De ene keer maken de rijders fouten, de andere keer het team weer. Op deze manier win je geen wereldtitels", is Salo kritisch. "Toen het seizoen van start ging was Ferrari erg sterk en Verstappen en Red Bull hadden pech en betrouwbaarheidsproblemen. Het zag er toen naar uit dat het een makkelijke titel voor Ferrari en Leclerc zou worden, maar Red Bull heeft dit volledig omgedraaid. Max is zeer, zeer sterk." Bij Ferrari ging het na een vliegende start in 2017 en 2018 ook mis door een combinatie van rijdersfouten, falende tactiek en betrouwbaarheidsproblemen. Heeft Ferrari een structureel probleem? Ook dit seizoen gaat het wederom mis op die vlakken. "Het is moeilijk te zeggen waardoor deze problemen ontstaan, daar ben ik te veel een outsider voor. Maar ik ben wel van mening dat er iedere keer wel iets fout gaat. Het is een erg lastige situatie, maar ik weet zeker dat ze dit grondig analyseren en op willen lossen, want zo geven ze de titel gewoon weg."

Ferrari geeft de titel gewoon weg

Mika Salo

Complimenten voor Binotto

De druk vanuit de Italiaanse media en de Tifosi mag volgens Salo geen reden zijn voor de reeks aan fouten en teleurstellingen. De Fin gelooft niet dat een reorganisatie nodig is, maar complimenteert teambaas Mattia Binotto juist. "Erg ligt zeker veel druk op het team, maar dat geldt bij ieder team. Het management staat altijd onder druk om te presteren. Natuurlijk hebben ze in Italië een sterke mening en Ferrari heeft de teamleiding ook al diverse keren gewijzigd. Ik denk dat Mattia het erg goed heeft gedaan door Ferrari weer terug naar de top te brengen. Het zijn nu nog kleine dingen die ze moeten fixen." "Ze presteren geweldig op zaterdagen, maar op zondag… het lijkt wel alsof het bij de teammeeting al verkeerd gaat voor de race, dat ze kijken hoe ze een race kunnen verliezen in plaats van winnen." Het F1-seizoen telt na de zomerstop nog negen races. Daarin moet Leclerc liefst 80 punten goedmaken op Verstappen en Ferrari bijna 100 punten op Red Bull, volgens Salo hoort de titel dit jaar niet in Italië thuis. "Zoals het dit jaar gaat bij Ferrari vind ik niet dat ze de titel ook maar verdienen. Het zou leuk zijn als ze na de zomerbreak ineens alle problemen opgelost hebben, want we willen allemaal spannende races en een spannende titelstrijd zien. Met Mercedes er dan ook bij, dat ze dan ook strijden voor de zeges", zo hoopt de Fin hardop.

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap