Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Zak Brown

Snoeihard oordeel over Red Bull-samenwerking: "FIA moet er wat aan doen"

De afgelopen maanden was McLaren-CEO Zak Brown kritisch op het feit dat Red Bull twee teams in bezit heeft. De Amerikaan voegt daar na de launch van de nieuwe McLaren opnieuw een snoeihard oordeel aan toe.

Zak Brown
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Zak Brown heeft opnieuw zijn ongenoegen geuit over de samenwerking van Red Bull met haar zusterteam Visa Cash App RB (RB) in de Formule 1. Red Bull heeft sinds 2006 haar tweede team, eerder bekend als Toro Rosso en AlphaTauri, voornamelijk gebruikt om juniorcoureurs in te zetten. Het zusterteam, dat dus onder een nieuwe noemer verder gaat, heeft die filosofie echter veranderd. Er wordt nu een ervaren kracht naast de Red Bull-junior gezet. Dit jaar bestaat de line-up uit Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda.

Daarnaast is de technische samenwerking met Red Bull in 2024 drastisch uitgebreid. RB koopt zoveel mogelijk onderdelen binnen de reglementen en kan zo bouwen op een aantal belangrijke componenten van de wereldkampioen. Brown heeft de afgelopen maanden al regelmatig bezorgd gereageerd op de intensieve samenwerking en richt zijn pijlen opnieuw op Red Bull en RB na de McLaren-launch.

"Ik spreek in het brede belang van de sport", stelt Brown tegenover Sky Sports. "Als je naar elke andere grote sport kijkt, is het niet toegestaan om twee teams in bezit te hebben. Ik zou zelfs nog verder willen gaan: ja, er zijn relaties tussen A- en B-teams. Toen ze vijftien jaar geleden begonnen, was dat omdat er grote kloven zichtbaar waren tussen de topteams en de kleinere teams. Nu er een budgetplafond is, zitten alle teams zo'n beetje aan dat plafond. Het is een gelijk speelveld."

Brown roept op tot ingrijpen FIA

Maar waar zit precies het probleem? "Ik kan vanuit de F1 Commission-sessies vertellen dat ze iedere keer op hetzelfde stemmen en in theorie hoeft het niet altijd in het beste belang van één van de twee teams te zijn. We hebben ook wat samenwerkingsverbanden op het circuit gezien en op technisch gebied zijn ze (RB, red.) zeer openhartig geweest over het feit dat ze bijvoorbeeld de ophanging gingen nemen. De definitie van constructeur is dat iemand zijn eigen intellectuele eigendom ontwikkelt."

"De sport is nu doorgegroeid en beschikt over een gelijk speelveld", vervolgt Brown zijn verhaal. "Ik denk dat deze samenwerkingen juist voor ongelijke kansen zorgen. De fans verwachten het niet, dus de FIA moet er echt wat aan doen."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China