Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Toekomstig Red Bull-partner ontvangt Andretti met open armen op F1-grid

Andretti Formula Racing wil maar wat graag zo snel mogelijk toetreden tot de Formule 1-grid. Voorlopig komt het er niet van, omdat de F1-teams tegen de toetreding hebben gestemd. Andretti krijgt nu steun vanuit een opvallende hoek.

Michael Andretti
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is een van de verhalen van 2024, terwijl het team nog geen meter op de baan heeft gereden: de mogelijke toetreding van Andretti Formula Racing tot de Formule 1. Het Amerikaanse team had al de goedkeuring van de FIA op zak, maar eind januari werd bekend dat de Formule 1 voorlopig zelf tegen de toetreding stemde.

Andretti zou volgens de F1 als elfde team niet competitief genoeg zijn om waarde toe te voegen en bovendien zou het de sport schaden als Andretti een motor moet inkopen van een huidige leverancier. Ook zou de koningsklasse van de autosport meer betekenen voor Andretti dan andersom het geval zou zijn. Ondertussen is Andretti nog steeds volop bezig om vanaf 2026 op de grid te komen, maar daarvoor moeten er nog wel wat hobbels worden genomen.

De F1 liet de deur nog wel op een kiertje staan, omdat General Motors vanaf 2028 de intentie heeft om als motorleverancier toe te treden tot de sport. In dat geval kijkt de F1 anders naar de zaak, omdat General Motors wél veel waarde zou toevoegen en Andretti zo met een eigen motor in de F1 actief kan zijn.

'Niets tegen Andretti'

Nu krijgt zowel General Motors als Andretti steun van een toekomstig partner van Red Bull Racing, namelijk Ford. Het Amerikaanse bedrijf bouwt samen met Red Bull voor 2026 een eigen power unit. "We gaan racen om het op te nemen tegen andere fabrikanten. Er zijn al veel fabrikanten in de Formule 1, maar we zouden General Motors zeker graag verwelkomen in de sport", zo zegt Mark Rushbrook, de topman van Ford Motorsports in gesprek met The Associated Press.

"Ze hebben de mogelijkheid om als motorleverancier te komen binnen de sport, onafhankelijk van een specifiek team. Ze kunnen samenwerken met elk van de tien bestaande teams. We verwelkomen ze dus zeker. En hetzelfde geldt voor Andretti. We hebben zeker niets tegen Andretti", aldus de topman van Ford Motorsports.

Voor Andretti is de weg naar de Formule 1 een lastige, maar andere bedrijven vanuit de Verenigde Staten kunnen wél toetreden tot de koningsklasse van de autosport. "Wij konden binnenkomen als een Amerikaans bedrijf, er waren geen versperringen. Gene Haas is in staat geweest om als team binnen te komen zonder tegenwerking. Het is dus mogelijk om een weg naar de sport te vinden, het is een kwestie van hoe je de sport binnenkomt", zo sluit Rushbrook af.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"