Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
George Russell

Van de Grint is glashelder: "Russell wordt niet de kopman van Mercedes"

George Russell stond in Canada voor het eerst op het podium in 2024. Toch had de Brit kans op meer. Toch is niet iedereen overtuigd van zijn kwaliteiten en is het ook de vraag of hij in 2025 de leider van het team wordt. Kees van de Grint deelt zijn mening in gesprek met RacingNews365.

Russell Canada
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

George Russell kende een sterk weekend in Canada, maar had wellicht gehoopt op wat meer. Hij zette zijn Mercedes op poleposition, maar moest het uiteindelijk doen met de derde plek na de race. De Brit maakte echter een paar cruciale fouten, waardoor hij een kans op de overwinning uit zijn hoofd moest zetten. Kees van de Grint zag dat ook en is niet verrast dat Russell, Lewis Hamilton en Mercedes sterk voor de dag kwamen in Montreal.

"Het is een circuit dat de rijder en de auto ligt. Dat scheelt natuurlijk altijd en het zit allemaal op zo dicht bij elkaar. Maar als die baan heel goed bij je als rijder past, dan pak je misschien één tiende. En één tiende maakt een hoop verschil in posities. En ze hadden een nieuwe voorvleugel bij zich. Ik ben dan ook meer benieuwd naar de volgende races of ze werkelijk het gat hebben gedicht en of ze er dichter bij zijn gekomen. Of dat het er meer mee te maken heeft dat dit circuit goed bij de rijders past. Ze hebben het daar goed gedaan, maar ik zou nog niet de vlag uithangen voor Mercedes. Dat doe ik eventueel pas na Barcelona."

Daarna richt Van de Grint zich op Russell. "En dan zie je toch ook waarom er bij Mercedes de gedachte is: we moeten voor volgend jaar toch een andere rijder hebben. Russell wordt niet de kopman, want hij had misschien ook de kans gehad om te winnen. Maar hij maakt toch te veel kleine en grotere fouten. Dat is toch wel het DNA van Russell, zou ik zeggen." Zo verloor de Brit zijn tweede plek aan Norris door een foutje bij een van de chicanes en zette hij een inhaalactie op Oscar Piastri aan het einde van de race niet goed in. 

"Hij maakte een aantal fouten en dit zijn de wat grotere fouten, die duidelijk te zien waren. Maar ook toen hij op kop lag, reed hij niet op rails. Hij maakte toen ook wat fouten, waardoor Norris wat dichterbij kwam. Hij reed echt niet foutloos. En ieder foutje kost je tijd. Ik denk dat dat gewoon Russell is. Ik heb er verder geen verklaring voor, al komt dat wel heel vaak voor bij hem." En is dat dan ook de reden dat Mercedes eigenlijk naar een nieuwe nummer één moet kijken? "Ik denk dat Wolff zich dat ook wel realiseert."

Antonelli

Van de Grint vervolgt: "Hij heeft wel een geweldige CV, maar het is een beetje een kenmerk van Russell. Dat is jammer. De hoop was natuurlijk: hij wordt de opvolger van Hamilton. Hij is snel, echt snel. Hetzelfde geldt voor Alexander Albon, die is ook heel snel. Maar het gaat uiteindelijk om het resultaat. Want wij weten ook niet meer wie er tien jaar snel was, maar die nooit of weinig heeft gepresteerd. Het gaat om die raceoverwinning. Wat misschien wel pijnlijk was, was dat Wolff op de radio moest komen en dat hij zei: concentreer je."

Is Russell dan niet de opvolger van Hamilton? "Als ze niks anders kunnen vinden, dan zou dat kunnen. Maar ik denk dat Wolff daarom ook zo lang wacht en kijkt wie hij binnen kan halen. Anders had hij natuurlijk allang gezegd: Russell is onze nummer één en we nemen een andere rijder erbij die hem gaat ondersteunen. Het is heel duidelijk dat ze zoeken naar een andere man die het team in de toekomst gaat leiden."

Er wordt veel gesproken over de komst van Andrea Kimi Antonelli, maar hoe kijkt Van de Grint daar dan tegenaan, ook gezien zijn woorden over Russell? "Als Toto Wolff het volste vertrouwen heeft in Antonelli en dat hij denkt dat hij het nieuwe grote talent is, dan moet hij dat vooral doen. Ik denk dat het moeilijke taak voor Antonelli is en dat de verwachtingen ook te hoog zijn. Omdat ik ook zou zeggen: zoveel indruk maakt hij niet op mij in de Formule 2 op het moment." 

"Maar je hebt ook gezien dat de F1 soms toch wat anders is. We zijn bijvoorbeeld allemaal vol lof over Oliver Bearman, maar die is ook niet zo dominant in de F2. De Formule 1 is toch wat anders. Maar we zullen afwachten of ze echt Antonelli erin gaan zetten of dat ze hem ergens onder brengen en dat ze toch voor een wat ervarener man kiezen. We weten niet wat er achter de schermen allemaal speelt."

Wie kiest Van de Grint?

Wie zou van de Grint zelf pakken als teamgenoot van Russell bij Mercedes? "Wat dan op mijn tong ligt, maar dan zeg ik er meteen wat anders bij, is Max Verstappen. Maar ik heb ook al eens in een lang verleden gezegd dat als Ferrari serieus is om de wereldtitel te pakken, dat ze dan ook Verstappen moeten halen. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu zeg dat Verstappen naar Mercedes moet gaan. In tegendeel zelfs. Hij moet lekker blijven zitten waar hij zit, want daar zit hij goed, zo ver als ik het kan zien."

"Die rijder is belangrijk", zo zegt Van de Grint. "Niet de gemiddelde, maar de echte topper brengt je een paar tienden. En dat brengt hij niet alleen door zijn rijkunsten, maar ook door de invloed op het team. En dat is net het verschil waarom je wereldkampioen wordt. En als ze Antonelli nemen, dat is prima voor mij. Ik vind ook dat er wat vers bloed moet komen en dat jonge mensen ook een kans moeten krijgen. Maar het is een utopie om te denken dat Antonelli in 2025 wereldkampioen gaat worden, net als Russell. Dus dan rijd je ook weer gewoon rond. Ik zou zoeken naar een man die zegt: als mijn auto tot de betere behoort, dan kan ik ook voor die titel gaan. Daar lopen er niet veel van rond", aldus Van de Grint.

"Je moet niet alleen een goede auto hebben, maar ook de beste rijder. Ieder team moet de beste haalbare binnen zien te krijgen en lukt dat niet, dan ga je voor de tweede beste optie. Maar ga je gelijk voor die tweede optie, dan ben je in mijn ogen niet echt serieus", zo sluit hij af.

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen