Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Giedo van der Garde

Van der Garde: "In dat geval gaan VeeKay en ik het gevecht aan"

Giedo van der Garde staat komend weekend voor de derde keer aan de beroemde 24 uur van Daytona. Hij legt de lat hoog, terwijl hij moet afrekenen met bekende en bevriende namen.

Van der Garde Daytona practice
Interview
Naar nieuwsoverzicht © TDS Racing

Giedo van der Garde moest afgelopen winter afscheid nemen van Racing Team Nederland, dit vanwege persoonlijke problemen voor teamoprichter en eigenaar Frits van Eerd. Hij vond echter onderdak bij TDS Racing, hetzelfde team dat voorheen al de bolide van RTN runde.

Van der Garde rijdt het volledige IMSA-seizoen in de LMP2-klasse en de eerste raceafspraak is meteen de bekendste van het jaar: de 24 uur van Daytona, die wordt verreden op driekwart van de oval, gekoppeld aan een infield-gedeelte. Hij reist voor de derde keer af naar Florida en heeft er ondanks de samenwerking met nieuwe teamgenoten vertrouwen in.

"Vorig jaar werden we tweede op zeven seconden van de winnaar. Dat was heel pijnlijk, want eigenlijk lagen we de hele race aan kop, maar toen kregen we technische problemen. Gelukkig hebben we nog een mooie comeback kunnen maken. Maar dit jaar ligt alles iets anders. Ik heb andere teamgenoten en een nieuwe engineer, maar daarentegen veel van de mensen in het team zijn dezelfde."

Van der Garde hoopt gewoon op een goede samenwerking, waarbij hij hoopt de wat minder ervaren coureurs uit het team op sleeptouw te nemen: "Ik weet hoe ik moet samenwerken met Gentleman Drivers, dat heb ik natuurlijk jaren met Frits van Eerd gedaan. Het is mijn doel om Francois Heriau zo snel mogelijk op snelheid te krijgen, zodat we gaan dat hij dit seizoen één van de snelste Gentleman Drivers gaat zijn."

Dat laatste heeft Heriau al bewezen door in de kwalificatie voor zijn team beslag te leggen op P2 in de LMP2-klasse. De andere teamgenoten van Van der Garde zijn Job van Uitert en de zestienjarige Josh Pierson.

Eerste rang voor nieuw hypercar-tijdperk

Het doel? "Uiteindelijk moet je een beetje geluk hebben en het met zijn allen doen, maar we willen wel een podium pakken en als het even meezit, winnen." Om te winnen moeten ze afrekenen met de zusterauto bij TDS, de auto van onder andere Rinus 'VeeKay' van Kalmthout. Vorig jaar nog waren ze teamgenoten bij RTN, maar dit jaar is VeeKay aangetrokken als teamleider op de tweede auto.

"Nu is het opeens een concurrent. Je moet wel samenwerkingen tijdens trainingen en leren wat er over en weer beter kan, maar eenmaal in de race wordt het gewoon een gevecht als we samen in de auto zitten. Ook al ken je elkaar en mag je elkaar graag, uiteindelijk wil je gewoon winnen."

De nieuwe hoofdklasse in het IMSA, die van de LMDh-bolides, maakt dat er volop aandacht is voor het IMSA-kampioenschap. Op Daytona strijden voor het eerst de nieuwe bolides van grote autofabrikanten als Cadillac, BMW en Porsche met elkaar en de LMP2-zoals Van der Garde, zitten eerste rang om dat te aanschouwen.

Van der Garde echter sluit niet uit te kunnen profiteren van alles wat nieuw is: "De ene roept dat ze de zaakjes goed voor elkaar hebben, terwijl de ander roept dat ze niet weten waar ze staan. Wéér een ander roept dat er zomaar een LMP2 kan gaan winnen overall, aangezien sommige teams misschien nog best wel wat issues hebben met de hybridesystemen. Alles is relatief nieuw en dan komt zo'n race best vroeg in het seizoen. Ik denk dat best wat auto's stil zullen vallen en stil komen te staan, dus ik ben heel benieuwd wie het goed voor elkaar heeft."

De 24 uur van Daytona gaat op zaterdag om 19:40 uur Nederlandse tijd van start.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen klaar Drama voor leidende Verstappen en Palou in virtuele 12 uur van Sebring