Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van der Zande: "Op dat vlak heeft Verstappen liever een snellere teamgenoot"

Het seizoen van Alexander Albon verloopt in tegenstelling tot het seizoen van Max Verstappen nog niet naar wens. Het zorgt ervoor dat de Red Bull-coureur zijn Nederlandse teamgenoot op verschillende vlakken niet van dienst kan zijn. Renger van der Zande legt uit hoe dat komt.

Van Alexander Albon wordt niet verwacht dat hij even snel is als Max Verstappen, maar na zes Grands Prix is het gat tussen de twee Red Bull-coureurs groot, te groot. Daar waar de Nederlander de podiumplaatsen de laatste weken aaneenreeg, zo heeft Albon het enorm lastig met zijn RB16 en met zijn concurrentie in het middenveld. Na zes raceweekenden is de oogst qua WK-punten bij de Britse Thai dan ook magertjes vergeleken met Verstappen. Met 95 WK-punten om 40 kan gezegd worden dat Albon ondermaats presteert. Bovendien kan hij zijn teamgenoot niet van dienst zijn in de strijd om de wereldtitel. In een exclusief gesprek met RacingNews365 vertelt Renger van der Zande wat de nadelen zijn voor Verstappen van het feit dat Albon vaak op geruime afstand van de Limburger kwalificeert en tijdens de races steevast in het middenveld rondrijdt. Er zijn volgens Van der Zande meerdere vlakken waarop Verstappen steun misloopt. "Als je een teamgenoot hebt die meer dan een halve seconde langzamer is, dan vraagt die coureur waarschijnlijk ook wat anders van zijn auto. Daardoor kan je ze onderling bijna niet vergelijken. Als je, bij wijze van spreken, een teamgenoot hebt die overal tien meter eerder remt, ik zeg niet dat het zo is, dan reageert die auto ook helemaal anders in een bocht. Qua set-up zullen Verstappen en Albon dan ook waarschijnlijk verder uit elkaar liggen qua wat ze uit de auto willen halen." Interview gaat verder onder de afbeelding .

Behalve de set-up van de RB16, kan Albon ook tactisch zijn teamgenoot niet van dienst zijn. Van der Zande legt uit hoe Red Bull Albon had kunnen inzetten als hij wel verder van voren zou kwalificeren. "Je ziet het met Hamilton en Bottas. Ze kunnen elkaar niet echt helpen en ze rijden vaak hun eigen race, maar soms helpen ze elkaar wel een handje." "In het geval van Albon, die natuurlijk op grote afstand in het kampioenschap staat, kan hij op die momenten dat hij wel van voren meedraait misschien een keer een Mercedes in de weg rijden. Dan kan hij als het ware als een pion worden ingezet om net voor een Mercedes te komen rijden, al zullen zij met hun snelheid en met behulp van de DRS waarschijnlijk al snel om Albon heen rijden." Als het aankomt op de strategische mogelijkheden is het dus misschien niet het einde van de wereld dat Albon momenteel niet kan meedoen vooraan het Formule 1-veld. Er is echter nog een ander vlak, de ontwikkeling van de auto, waar Verstappen mogelijk kostbare hulp misloopt omdat hij een langzamere teamgenoot aan de andere kant van de garage heeft. "Qua het ontwikkelen van de auto denk ik dat Verstappen liever een teamgenoot heeft die ongeveer dezelfde snelheid heeft, waardoor je misschien iets extra's kan proberen tijdens de vrije trainingen wat ook voor Verstappen werkt", zo legt Van der Zande duidelijk uit. "Daarnaast heb je ook allerlei aerodynamische onderdelen die Red Bull zou kunnen testen op de bolide van Albon. Ook als het aankomt op bandenslijtage kan je in zo'n scenario misschien dingen uitproberen die je in eerste instantie misschien niet Verstappen wil laten doen. Eigenlijk kan je nu niet de auto van Albon gebruiken als een soort testauto voor de bolide van de Nederlander." Interview gaat verder onder de afbeelding .

Dan resteert er nog een belangrijke vraag: moet Albon het veld ruimen, of moet Red Bull hem voorlopig nog de hand boven het hoofd houden? Dat is iets waar Van der Zande geen antwoord op heeft. "Dat is natuurlijk aan Red Bull, daar kan ik niet over oordelen en speculeren heeft ook geen zin. Uiteindelijk is het een call van het team, omdat ze op de huidige manier wel een duidelijke nummer één in het team hebben." "Misschien denken ze echter dat ze wel iemand nodig hebben die veel beter mee kan werken aan het bouwen van de set-up, dat kan ik niet inschatten. Ik kan me voorstellen dat ze verder zullen kijken, maar misschien is er ook niemand anders klaar om naast Verstappen plaats te nemen. Daarnaast moet je je ook afvragen of je naast Verstappen wil rijden, omdat hij het maximale uit de auto haalt en de absolute nummer één bij Red Bull is." "Ga je iemand vinden die van dat niveau is en in dezelfde auto wil rijden, dan moet je je ook weer afvragen of Red Bull zelf dat wel zou willen, twee kemphanen, twee supersterren in het team", aldus Van der Zande, die niet denkt dat een coureur zoals bijvoorbeeld Sebastian Vettel door Red Bull naar het team gehaald zal worden om naast Verstappen plaats te nemen.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst