Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van der Zande: "Uiteindelijk wil ik ook Le Mans op mijn naam schrijven"

De toekomst van de 24 uur van Le Mans en het enduranceracen zien er zeer goed uit. Grote automerken als onder andere Ferrari, Peugeot en Toyota staan in de rij om in de komende jaren met een Hypercar deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans en het WEC-kampioenschap. Zo hoopt MotoGP-legende Valentino Rossi op een zitje bij Ferrari en liet ook Charles Leclerc weten interesse te hebben om in de toekomst mee te doen aan de beroemde lange afstandsrace. De Nederlandse autocoureur Renger van der Zande ging hen de afgelopen drie seizoenen al voor. We spreken met hem in aanloop naar de befaamde 24-uursrace.

Vorig jaar namen Lando Norris en Max Verstappen nog deel aan de virtuele 24 uur van Le Mans. Of dat een teken is dat de Formule 1-coureurs snel ook hun échte debuut zullen maken tijdens het Endurance-evenement is nog maar de vraag. De F1-kalender zit namelijk ramvol, waardoor er weinig tijd overblijft voor de coureurs om ook eens een uitstapje naar een andere klasse te maken. Feit is dat bekende coureurs en grote automerken in de komende jaren graag willen deelnemen aan de 24 uur van Le Mans en het WEC-kampioenschap. We vragen Renger van der Zande, die komend weekend aan zijn vierde Le Mans meedoet, naar die ontwikkelingen. "De grote merken die instappen maken de klasse natuurlijk heel interessant voor veel coureurs", zo begint Renger van der Zande op het circuit van Monza enthousiast zijn verhaal tegenover RacingNews365 over het World Endurance Championship. "Het is een mooi kampioenschap om in te rijden en een klasse waarin je goed moet samenwerken met je teamgenoten, engineers en monteurs om successen te kunnen boeken. Doordat veel grote merken hun focus de komende jaren leggen op het endurance-racen, wordt de WEC-klasse alleen maar interessanter voor andere coureurs." Op het warme Autodromo di Monza zagen we tijdens de WEC-race, de zes uur van Monza, onder andere voormalige F1-coureurs als Juan Pablo Montoya, Sebastian Buemi en Anthony Davidson terug. Mogelijk is het een voorbode en zien we in de toekomst wellicht nog meer voormalige F1-coureurs terug in het Endurance-kampioenschap. De gekozen strategie van een groot aantal automerken maakt het duidelijk dat het Endurance-kampioenschap hen in staat stelt om de ideale combinatie te vinden tussen de ontwikkeling race- en personenwagens. Van der Zande vervolgt. "Naast de automerken die toetreden tot de sport, is het Endurance-racen sowieso een interessante discipline. We racen nu bijvoorbeeld de zes uur van Monza, waar we uitstekende data kunnen verzamelen die we later in het seizoen nodig hebben tijdens de 24 uur van Le Mans. Op het snelle circuit van Monza rijden we namelijk met een low-downforce afstelling die we ook gebruiken op Le Mans. Het is daarom voor ons van belang dat we dit weekend alles zo goed mogelijk afstemmen met de wagen en het team", aldus Van der Zande, die in het WEC-kampioenschap uitkomt voor het Poolse Inter Europol. Het interview gaat verder onder de foto.

Daarnaast is hij ook actief aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In de Verenigde Staten is hij de teamgenoot van niemand minder dan Kevin Magnussen. "Ik race dit jaar zowel in Amerika als in Europa. In de VS kom ik uit voor Chip Ganassi Racing in het IMSA-kampioenschap. Zowel in het Europese als het Amerikaanse racen vermaak ik me, maar ik moet toch wel zeggen dat het racen in Amerika iets speciaals heeft. Alles is daar zo toegankelijk, de fans kunnen er overal komen. Dat heeft toch altijd iets bijzonders." Eerder dit jaar was Van der Zande nog op weg naar zijn derde zege op rij tijdens de 24 uur van Daytona, de race die door het leven gaat als Petit Le Mans, maar een lekker band gooide roet in het eten van de Nederlander. Hij baalt daar nog altijd van. "Het was zo mooi geweest om die race wederom te winnen. Het is niet alleen in Amerika, maar over de hele wereld een bekende race, die door iedere raceliefhebber wordt gekeken. Daardoor was het extra zuur om juist in zo’n race aan het einde in de problemen te komen door technische mankementen. In de komende jaren wil ik die race nog een paar keer winnen en natuurlijk wil ik ook Le Mans op mijn naam schrijven!" Op 21 en 22 augustus zal de eerstvolgende kans volgen voor van der Zande om de 24 uur van Le Mans in de LMP2-klasse op zijn naam te schrijven. Dan staat de uitgestelde 24 uur van Le Mans van 2021 namelijk op het programma.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'