Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vandaag 5 jaar geleden: Toro Rosso kondigt komst Max Verstappen aan

Op 18 augustus van het jaar 2014 werd de Formule 1-wereld opgeschud door het nieuws van Toro Rosso dat de jonge Nederlander Max Verstappen in 2015 bij het team in de Formule 1 zou komen rijden.

Toen Max Verstappen in 2014 werd aangekondigd bij Toro Rosso, was de 16-jarige Nederlander pas aan zijn eerste seizoen in de single seaters bezig. In de jaren voor zijn overstap naar de single seaters maakte Verstappen in de kartklassen gehakt van zijn concurrentie en ook in de Formule 3 maakte hij in zijn eerste seizoen met tien overwinningen, zestien podiumplaatsen en een derde plaats in het kampioenschap een ijzersterke indruk. Goed genoeg om Helmut Marko ervan te overtuigen om hem voorrang te geven ten opzichte van andere Red Bull-talenten, zoals Carlos Sainz, Alex Lynn en Pierre Gasly en Verstappen op slechts 17-jarige leeftijd al een stoeltje in de koningsklasse van de autosport te geven. Daarmee werd de huidig Red Bull-coureur de jongste debutant ooit in de Formule 1. Waarschijnlijk zal dat nog wel even zo blijven, aangezien de FIA na de komst van de Nederlander de noodzaak zag om de regels te veranderen. Tegenwoordig moet een coureur namelijk minstens 18 jaar oud zijn om in de Formule 1 te rijden. Tekst gaat verder onder de foto.

Na de bekendmaking van de komst van Verstappen gaf Toro Rosso-teambaas Franz Tost aan vertrouwen te hebben in een goede afloop van het Verstappen-project: "Max is een van de meest talentvolle coureurs uit zijn generatie en we zijn van mening dat hij zowel mentaal als fysiek al volwassen genoeg is om deze uitdaging bij Toro Rosso aan te gaan." De piepjonge Nederlander had logischerwijs ook alleen maar positieve woorden: "Ik zou allereerst Helmut Marko en Red Bull willen bedanken voor al het vertrouwen dat ze in me hebben en de kans die ze mij geven om in de Formule 1 te rijden. Al sinds ik zeven jaar oud ben, is dit mijn hoofddoel geweest, dus dit is werkelijk een droom die uitkomt." "Daarnaast wil ik ook graag mijn vader bedenken, die al vanaf jongs af aan altijd aan mijn zijde is geweest, dag en nacht, jaar na jaar. Ik hoop dat dit het begin is van een mooi avontuur. Ik heb hard gewerkt om hier te komen en zal alles geven om een succesvolle Formule 1-coureur te worden", aldus de reactie van Verstappen in augustus 2014. Vijf jaar later lijkt de keuze van Helmut Marko en consorten absoluut geen slechte te zijn geweest. In 93 Formule 1-starts won Verstappen 7 races, finishte er 27 in de top drie en scoorde hij 851 WK-punten.

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje