Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2021

Foutloze Verstappen wint en slaat dubbelslag in GP Nederland

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Nederland gewonnen. Dat deed hij door Lewis Hamilton de hele race achter zich te houden.

Verstappen Bottas Mercedes Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Met Max Verstappen op poleposition en Lewis Hamilton op de tweede plaats rolde het Formule 1-veld zondagmiddag om enkele minuten over drie richting de startplaatsen. Met zeventigduizend oranje fans op de tribunes beloofde het een geweldige middag te worden.

De start van de Dutch Grand Prix verliep vlekkeloos voor Verstappen, die goed van zijn lijn kwam en meteen een klein gat sloeg. In het middenveld was er veel gedrang, maar iedereen kwam zonder kleerscheuren de eerste ronde door. Fernando Alonso was de grote winnaar, hij won twee plekken, terwijl Giovinazzi er drie in moest leveren.

Nadat al het oranje stof van de uitzinnige fans was opgetrokken, was het inderdaad lastig inhalen. Verstappen reed ronde voor ronde een klein beetje weg bij de beide Mercedes-coureurs. Na 10 van de 72 ronden had Verstappen ruim drie seconden voorsprong op Hamilton en zes seconden op nummer drie Bottas.

De grote vraag was: voor welke strategieën worden er gekozen? Met twee coureurs vooraan kon Mercedes er voor kiezen de strategieën te splitten. In ronde twintig ging Hamilton dan ook voor een eerste pitstop, waarna Verstappen reageerde. De voorsprong van de Nederlander slonk van 3,6 naar 2,2 seconden, maar wel bleef hij aan de leiding.

Tegelijkertijd liet Mercedes Bottas langer buiten, waardoor hij de leiding overnam. Verstappen kwam op nieuwe banden vervolgens weer aan de staart van de Fin op de oude banden terecht. Die verdedigde zich met man en macht, waardoor Max tijd verloor en Hamilton aan zijn staart aan kon sluiten. Het verschil was even 0,7 seconde, maar al snel was het weer meer dan een seconde.

Uitslag Race - Nederland

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Halverwege de race keerde de rust voor heel even weer terug. Verstappen en Hamilton zaten elkaar op de hielen, maar er was veel verkeer dat constant het gevecht onderbrak. In ronde veertig probeerde Lewis Hamilton echter nog eens een undercut toen hij een achterstand van drie seconden had.

Hamilton kwam echter terug op de baan midden in een groepje achterblijvers, waardoor Verstappen een ronde later zonder problemen kon reageren op de pitstop van zijn grote rivaal. Met nog dertig ronden te gaan werd het een eindsprint naar de finishlijn, met Max op harde banden en Lewis op eerder gebruikte medium banden.

De Brit klaagde al snel dat hij het einde van de wedstrijd op dat setje niet zou halen, maar toch voerde hij de druk op. Het gat tussen de twee kemphanen fluctueerde door toedoen van alle achterblijvers, maar Hamilton wist net niet binnen een seconde te komen.

Zodra het verkeer het duo minder tot last was, bouwde Verstappen zijn voorsprong weer uit naar een mooie vier seconden, waarna zijn leidende positie niet meer in gevaar kwam, omdat de medium banden van de Mercedes-coureur op waren.

Zo won de Nederlander voor zijn thuispubliek de eerste Formule 1-race op Circuit Zandvoort in 36 jaar en volgde hij in de voetsporen van de laatste winnaar en F1-legende Niki Lauda. Hamilton werd tweede, Bottas completeerde het podium. De Red Bull-coureur veroverde niet alleen de zege, ook de leiding in het kampioenschap keert weer terug naar Verstappen.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Nederland 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi