Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Groot-Brittannië 2020

Verstappen gokt tijdens kwalificatie, pole voor Bottas op Silverstone

Het team van Mercedes domineerde, niet geheel verrassend, de kwalificatie op Silverstone. Valtteri Bottas pakte de pole voor Lewis Hamilton en Nico Hulkenberg. Max Verstappen start de race als vierde. De Nederlander waagde een tactische zet door zich op een afwijkende bandencompound te kwalificeren.

Op een zonovergoten Silverstone begonnen de coureurs aan de kwalificatie. Met een buitentemperatuur van 26 graden en baantemperatuur van ruim 40 graden was het een stuk koeler dan op de vrijdag.

In het eerste deel van de kwalificatie nam Max Verstappen het voortouw. Zijn eerste run op de zachte band leverde hem de snelste tijd op, vlak voor de beide Mercedessen en Nico Hulkenberg. De Mercedessen versnelden direct en verwezen Verstappen terug naar zijn vertrouwde derde plaats. Teamgenoot Albon kwam niet verder dan een zestiende plaats na zijn eerste poging en moest nog aan de bak om Q2 te halen, wat hem uiteindelijk eenvoudig lukte.

De strijd om de laatste plaatsen voor Q2 werd het vertrouwde gevecht tussen de Williamsen, Alfa's en Haas-bolides. Afvallers in Q1: Daniil Kvyat, Kevin Magnussen, Nicholas Latifi, Antonio Giovinazzi en Kimi Raikkonen.

Het tweede deel van de kwalificatie, Q2, was zeer belangrijk omdat hierbij de bandenkeuze voor de coureurs uit de top 10 wordt gemaakt. De band waarop de snelste tijd wordt gereden, is ook de band waarop de race zondag gestart moet worden. Verstappen koos er daarbij voor om op de harde band zijn tijd te rijden, de rest van de toppers gingen naar buiten op de medium band.

Uitslag Kwalificatie - Groot-Brittannië (2)

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

De gok van Verstappen leverde hem de vijfde tijd op na de eerste run, achter de Mercedessen en Daniel Ricciardo. Het gat richting de benodigde tiende positie bedroeg zes tienden, maar diverse coureurs kenden geen optimale eerste run waardoor het spannend bleef of Verstappens tijd goed genoeg zou zijn. Of het een tactische meesterzet van Red Bull is moet zondag tijdens de race blijken, maar de renstal weet dat het alleen met een alternatieve strategie Mercedes mogelijk kan verslaan.

De gok van Red Bull pakte goed uit, want Verstappen ging als negende door naar Q3. Afvallers waren Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Romain Grosjean en George Russell.

In Q3 kozen alle coureur behalve Verstappen, Albon en Ricciardo ervoor om te beginnen op de zachte band. Het drietal had meer vertrouwen in de medium compound. Voor Verstappen bracht dit slechts de vijfde tijd na de eerste run. Hamilton nam daarin het voortouw en was een tiende sneller dan Bottas.

De coureurs kwamen in de slotseconden nog eenmaal op de baan om te pogen met een ultieme ronde hun startpositie te verbeteren. Verstappen gebruikte daarvoor ditmaal de zachte band die hem de vierde positie opleverde. Bottas wist op de medium band de snelste tijd af te pakken van Hamilton en start de race zondag vanaf poleposition, voor Hamilton, de verrassende Hulkenberg en Verstappen.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2020

Wie wint de GP van Groot-Brittannië 2020?

Speel mee en win een Max Verstappen cap!

Speel mee

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"