Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen in Bahrein: van zero to hero

Tot een paar jaar geleden was Bahrein Max Verstappen niet bepaald gunstig gezind. Afgelopen seizoen boekte hij er echter zijn beste resultaat met een tweede plek. Zo deed de Nederlander het in Bahrein.

2015 (Toro Rosso)

Kwalificatie: 15de Race: DNF (elektrisch probleem) Aan zijn eerste Grand Prix van Bahrein beleefde Verstappen geen plezier. Het gebeurt niet vaak, maar in de kwalificatie werd hij om de oren gereden door teamgenoot Carlos Sainz. De Spanjaard pakte P9 en was maar liefst een halve seconde sneller dan de Nederlander, die genoegen moest nemen met P15. In de race ging het zo mogelijk nog slechter. Verstappen kon absoluut geen vuist maken en viel in de 34ste ronde uit met een elektrisch probleem. Na de race noemde hij de Renault-motor waarmee Toro Rosso reed 'een nachtmerrie'.

2016 (Toro Rosso)

Kwalificatie: 10de Race: 6de Met een Ferrari-motor in zijn Toro Rosso kende Verstappen een geniaal weekend in Bahrein. In tegenstelling tot teamgenoot Sainz, wist Verstappen zich wél te kwalificeren voor Q3, waar hij overigens niet in actie kwam. Zodoende was hij een paar honderdsten sneller dan de Spanjaard en mocht hij de race starten van P10. Daar schoof de Nederlander vier plekken op. Hij verschalkte Felipe Massa, Valtteri Bottas en Nico Hulkenberg en schoof een plekje op omdat Sebastian Vettel uitviel. Het betekende zijn tweede puntenfinish op rij, na een tiende plek in Australië. Twee races later zou Verstappen de overstap maken naar Red Bull en de jongste Grand Prix-winnaar ooit worden.

2017 (Red Bull)

Kwalificatie: 6de Race: DNF (remmen) Het kan bijna niet anders of Bahrein is een van Verstappens minst favoriete circuits. In zijn eerste Grand Prix van Bahrein voor Red Bull komt Verstappen niet verder dan een zesde plek, twee plekken achter teamgenoot Daniel Ricciardo. De Nederlander moet iets meer dan een tiende toegeven op de Australiër. De race is er een om snel te vergeten voor Verstappen. In de elfde ronde is hij de derde uitvaller. Na een vroege stop begeven zijn remmen het en druipt hij teleurgesteld af. Het is zijn eerste uitvalbeurt van het seizoen en dat na een fraaie derde plek in China. Het is de start van een reeks van zeven uitvalbeurten in twaalf races.

2018 (Red Bull)

Kwalificatie: 15de Race: DNF (transmissie) Weer eentje in de categorie 'races om maar snel te vergeten'. In de kwalificatie maakt Verstappen een zeldzame fout in Q1. Hij verloor de controle over zijn gaspedaal toen hij met zijn auto over een kerb reed en kon daardoor niet deelnemen aan Q2. Vanaf P15 had de Nederlander flink wat goed te maken terwijl Ricciardo vanaf de vijfde plek mocht starten. In de race ging het from bad to worse voor Verstappen. Hij had een prima start, maar liep een lekke band op toen hij in de tweede ronde Lewis Hamilton wilde inhalen. Een ronde later parkeerde hij zijn auto toen hij 'drive' verloor. Ook zijn teamgenoot moest de strijd staken, met een elektrisch probleem. Het was voor het eerst in acht jaar dat beide Red Bulls de finish niet haalden.

2019 (Red Bull)

Kwalificatie: 5de Race: 4de Eindelijk zit het in Bahrein een keer mee voor Verstappen. Op de zaterdag was hij ruim sneller dan zijn nieuwe teamgenoot Pierre Gasly. Waar de Nederlander zich als best of the rest achter de Mercedessen en Ferrari's nestelde op een vijfde plek, kwam Gasly niet verder dan Q2 en een dertiende stek. In de race won Verstappen een plek ten opzichte van Vettel die ogenschijnlijk uit het niets spinde. Het had zelfs nog mooier kunnen zijn voor de Nederlander. Charles Leclerc, die de race leidde, kreeg problemen met zijn Ferrari en verloor veel snelheid. Maar een safety car, veroorzaakt door de twee Renaults, maakte een einde aan de podium-aspiraties van Verstappen. Hij eindigde op P4. Hij zou in zeven races vijf keer op die vierde plek eindigen.

2020 (Red Bull)

Kwalificatie: 3de Race: 2de Verstappens beste resultaat tot op heden in Bahrein, zowel in de kwalificatie als in de race. Op zaterdag zette Verstappen teamgenoot Alex Albon voor schut door bijna zes tienden sneller te zijn dan de Thai. Het leverde hem de derde plek op, pal achter de Mercedes van Bottas. In de race wist Vertappen zelfs nog een plekje op te schuiven. Bottas kreeg een lekke band en kwam niet verder dan P8. Verstappen liet zien dat de Red Bull mega snel was in Bahrein door het punt voor de snelste raceronde te pakken. Het was zijn tiende podium in vijftien races dat seizoen.

Bonus: 2020 (Red Bull)

Kwalificatie: 3de Race: DNF Oké, officieel was het niet de Grand Prix van Bahrein, maar de Grand Prix van Sakhir. Vanwege het coronavirus organiseerde de Formule 1 een tweede race in Bahrein, om zo de kalender op te vullen. Een week na de tweede plek van Max werd er dus nog een race verreden, zij het op een andere, kleinere lay-out. De kwalificatie verliep prima voor Verstappen, die achter Valtteri Bottas en gelegenheids Mercedes-coureur George Russell nipt derde werd. De race liep echter uit op een deceptie. Een overenthousiaste Charles Leclerc tikte Sergio Perez namelijk van de baan in bocht vier, waarna Verstappen niet meer aan de muur kon ontkomen.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'