Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen maakt gehakt van Albon: de pijnlijke statistieken

De manier waarop Max Verstappen zijn teamgenoot domineert in de Formule 1 is ongekend bij een topteam. Alleen George Russell weet op dit moment net als de Nederlander gehakt te maken van de coureur aan de andere kant van de garage. We legden de statistieken van de coureurs naast elkaar.

Verstappen Albon
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Inmiddels zijn er drie triple headers en dus in totaal negen races afgewerkt in het Formule 1-seizoen 2020. Dat betekent dat het seizoen inmiddels over de helft is, aangezien er in totaal nog acht races te gaan zijn. Het is dan ook een perfect moment om de statistieken van alle teamgenoten naast elkaar te leggen.

Twee coureurs springen boven de rest uit als het aankomt op het teamduel: Max Verstappen en George Russell. Het duo laat geen spaan heel van hun teamgenoten. Albon is gemiddeld ongeveer een halve seconde langzamer dan Verstappen, terwijl Latifi gemiddeld zelfs ruim zes tienden toegeeft op teamgenoot Russell.

Ricciardo (vs. Ocon), Hamilton (vs. Bottas), Leclerc (vs. Vettel) en Gasly (vs. Kvyat) domineren ook, terwijl de coureurs van McLaren en Haas het meest aan elkaar gewaagd zijn. Check de verschillen in de kwalificatie hieronder.

Kwalificatie

Het eerste meetmoment elk weekend is de o zo belangrijke kwalificatie op zaterdag. Met de huidige auto's, waarmee het lastig is om in te halen, is het belangrijker dan ooit om op zaterdag goed te kwalificeren. Sommige coureurs zijn hierin erg dominant ten opzichte van hun teamgenoot, terwijl bij sommige teams de coureurs nauwelijks voor elkaar onderdoen.

Kwalificatieduels teamgenoten

Team Stand Gemiddeld verschil
Mercedes HAM 7 - 2 BOT + 0,135
Ferrari LEC 7 - 2 VET + 0,203
Red Bull VER 9 - 0 ALB + 0,479
McLaren SAI 5 - 4 NOR + 0,022
Renault RIC 8 - 1 OCO + 0,098
Racing Point PER 5 - 2 STR* + 0,248
AlphaTauri GAS 7 - 2 KVY + 0,296
Alfa Romeo RAI 5 - 4 GIO + 0,167
Haas MAG 5 - 4 GRO + 0,044 (in voordeel GRO)
Williams RUS 9 - 0 LAT + 0,608

Raceduels teamgenoten

Het is een van de clichés in de Formule 1, maar de punten worden toch echt op zondag verdeeld. Je kunt dan nog wel zo goed kwalificeren, maar als je tijdens een Grand Prix niet thuis geeft, blijft een sterke zaterdag vaak onbeloond.

In de onderstaande tabel is te zien hoe Max Verstappen ook in de Grands Prix het maximale uit zijn bolide weet te halen, terwijl Albon gemiddeld gezien ver achter hem rondrijdt. In deze statistieken zijn races met uitvalbeurten overigens niet meegerekend.

Andere dingen die opvallen zijn de racepace van Stroll, die in de kwalificatie nog ruim wordt verslagen door Sergio Perez, maar tijdens de race zichzelf van zijn beste kant laat zien en beter is dan zijn Mexicaanse teamgenoot.

Hetzelfde geldt voor Kimi Raikkonen, die ook in de kwalificatie beter is dan zijn teamgenoot, maar tijdens de Grands Prix aanzienlijk beter voor de dag komt dan Antonio Giovinazzi.

Raceduels

Team Stand Gemiddelde finishplaats
Mercedes HAM 7 - 2 BOT HAM 2,11 - 3,56 BOT
Red Bull VER 6 - 0 ALB VER 2,17 - 7,44 ALB
McLaren NOR 4 - 3 SAI NOR 6,89 - 8,14 SAI
Racing Point STR 4 - 1 PER STR 6 - 7 PER
Renault RIC 5 - 1 OCO RIC 7,38 - 8,86 OCO
Ferrari LEC 4 - 2 VET LEC 7 - 9,71 VET
AlphaTauri GAS 4 - 1 KVY GAS 8,29 - 10,38 KVY
Alfa Romeo RAI 6 - 1 GIO RAI 13,25 - 14,71 GIO
Haas MAG 3 - 2 GRO MAG 13,5 - 14,88 GRO
Williams RUS 5 - 1 LAT RUS 15,14 - 15,75 LAT

Wederom pech voor Max Verstappen tijdens een race en veel negatieve reacties naderhand. Maar Max moet niet weg bij Red Bull. Dit en meer in de RN365-podcast met Tom Coronel en Ruud Dimmers.

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"