Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Verstappen: "Destijds stond ik in de schoenen van Hamilton"

Het afgelopen weekend uitten enkele coureurs kritiek op het strafpuntenbeleid van de FIA. Nadat Hamilton in eerste instantie twee strafpunten kreeg voor een minimaal vergrijp, ontstond er veel onbegrip. Max Verstappen kan zich nog wel herinneren dat hij zich ooit ook in eenzelfde situatie als concurrent Hamilton bevond.

Hamilton Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Lewis Hamilton kreeg twee strafpunten nadat hij op weg naar de grid twee proefstarts maakte op een plek waar dat niet mocht. Het leverde hem twee keer een straf op van vijf seconden voor de race, maar ook een twee keer één strafpunt op zijn superlicentie. Het bracht hem op een strafpuntentotaal van tien in de laatste twaalf maanden. Nog twee erbij en hij zou geschorst worden.

Uiteindelijk werden de strafpunten kwijtgescholden, maar toch werden de top drie coureurs na afloop gevraagd wat ze van de FIA en hun optreden vonden. "Ik zit niet op dezelfde pagina als zij", liet wereldkampioen Lewis Hamilton optekenen. Volgens mij heb ik een paar pagina's overgeslagen."

Teamgenoot Valtteri Bottas bleef iets diplomatieker. "Ik ken het hele regelboek niet woord voor woord, al zal dat misschien wel moeten. Natuurlijk krijgen we altijd steun van het team over wat wel en niet mag, maar er zijn zoveel verschillende scenario's. Ik weet niet wat ik moet antwoorden, het is lastig. De FIA zal ongetwijfeld haar best doen", aldus de Fin.

Verstappen had tot slot een uitgebreider antwoord klaarliggen over de stewards. Hij herinnert zich dat hij jaren geleden in een zelfde soort situatie zat als Hamilton. Hij heeft het over zijn debuutseizoen. Aan het einde van het jaar 2015 was hij namelijk ook dicht bij zo'n race schorsing, waarna hij de eerste vijf races van 2016 zich gedeisd moest houden.

"Ik heb in Hamiltons schoenen gestaan, toen ik ook op ik denk een strafpunt of tien stond. Toen zei ik tegen mezelf dat ik gewoon uit de buurt van de stewards zou blijven. Ik mocht ze van mezelf alleen nog in het hotel of aan de bar tegenkomen", grapt de Nederlander. "Zolang ik tijdens een raceweekend maar uit hun kantoortje bleef."

"Het is een lastige situatie", zo gaat hij op een serieuzere toon verder. "Als het nou een crash of iets dergelijks is die Hamilton had veroorzaakt, dan had ik het begrepen als ze strafpunten hadden uitgedeeld. Maar Lewis deed niets opzettelijk, hij wilde alleen maar een proefstart uitvoeren. De twee keer vijf seconden straf alleen was zwaar genoeg, het uitdelen van strafpunten lijkt me voor zoiets niet nodig."

Met medewerking van Dieter Rencken.

Fotoalbum

Jarige Verstappen viert negen keer feest

Max Verstappen blaast vandaag (30 september) 23 kaarsjes uit. We vieren het met een fotoalbum met zijn negen Grand Prix overwinningen, te beginnen in 2016, toen hij nog écht een broekie was.

Bekijk het album

10 reacties

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Geen grote updates meer voor Verstappen en Perez