Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen verbaast Villeneuve: "Je zou denken dat hij nog niets heeft gewonnen!"

Max Verstappen is net zo gretig als hij vorig jaar was. Het maakt indruk op Jacques Villeneuve, die weet dat het niet altijd het geval is nadat een coureur kampioen is geworden. Op deze manier wordt het heel lastig om hem dit jaar nog te verslaan.

Formule 1-wereldkampioen van 1997, Jacques Villeneuve, was natuurlijk aanwezig tijdens de Grand Prix in zijn thuisland Canada. Hij zag hoe Leclerc vanaf P19 niet verder kwam dan P5. Niet goed genoeg, zo luidt zijn oordeel in de F1 Nation Podcast als hem wordt gevraagd of hij het een knappe inhaalrace vond van de Ferrari-coureur. "Ja en nee. Als je in een Ferrari rijdt, dan mag er alleen maar een Red Bull voor je rijden. Het is zo. Voor de race namen ze die gridstraf, omdat het slechtste scenario in Montreal volgens hen een P4-finish was, mits Sergio Perez de finish had gehaald." "Dat lukte ze niet. Het toont aan dat Lewis in goede doen was, omdat hij voor een Ferrari eindigde. Er was bovendien ook een safety car, waardoor Charles weer dichtbij de voorste coureurs kwam. Uiteindelijk finishte hij vijfde. Een goed aantal punten, maar niet goed genoeg", aldus de strenge Villeneuve, die wel wat foutjes zag bij Ferrari. "Ze hadden een slechte pitstop, waardoor ze achter in plaats van voor vier andere auto's kwamen. Ze moesten vechten voor die posities, waardoor hun banden er aan gingen en ze uiteindelijk Mercedes niet te pakken kregen."

Is Leclerc een kampioen?

Gevraagd of hij onder de indruk is van Leclerc, moet Villeneuve toegeven dat hij nog niet helemaal overtuigd is van de capaciteiten van de Monegask. Ja, hij is goed, maar is hij ook echt een kampioen in wording? Jacques weet het nog niet hoor. "Charles is supersnel, maar momenteel maakt hij nog foutjes die hij niet zou horen te maken. In Imola bijvoorbeeld, maar hij wordt ook niet geholpen door zijn team. We weten dat hij snel en agressief is, maar is hij een wereldkampioen? Is hij zoals Max? Hoe is hij als hij onder druk staat als het erom draait in de titelstrijd? Daar moeten we nog achter komen." Dit jaar gaat Leclerc vooral op zaterdagen goed, met een handvol polepositions als resultaat. Is er iemand sneller op dit moment dan Charles als het aankomt over een enkele ronde? "Vast wel! Altijd is er iemand sneller", zo lacht Villeneuve. "Wie de snelste man is, wordt ook bepaald door zijn auto en de set-up. Denk maar aan al die polepositions van Valtteri Bottas ten koste van Hamilton. Hij stelde zijn auto af voor de kwalificatie, maar in de race gingen zijn banden er aan. Was hij dus de snelste man, of stelde hij zijn auto af zodat hij de snelste kon zijn in de kwalificatie?"

Verstappen

Nadat hij even later in de podcast zijn licht laat schijnen op de 'jonge generatie coureurs', waarbij Max Verstappen niet besproken wordt, gaat Villeneuve verder over de Red Bull-coureur. Is hij inmiddels al een oude man, aangezien hij niet meer wordt vergeleken met coureurs als Lando Norris en George? "Max is niet oud", lacht Jacques. "Lewis en Fernando, die zijn oud. Beide zijn kampioenen. Lewis is een geweldige kampioen met ervaring die lastig te verslaan is. Verstappen heeft één kampioenschap op zijn naam staan, maar het ziet eruit als hij al 20 jaar aan het racen is." De voormalig Williams-coureur ziet dat de gretigheid bij Verstappen nog altijd onverminderd aanwezig is, ook al heeft hij zijn 'doel', het winnen van een F1-titel, inmiddels bereikt. "Vorig jaar zag ik Max een stap maken. Hij gaat nu echter gewoon verder op hetzelfde niveau. Soms heb je coureurs die opgeven zodra ze een titel hebben gewonnen, waarna ze het niet meer in zich hebben, die energie, om door te gaan. Als je echter kijkt naar Max, dan zou je denken dat hij nog niet heeft gewonnen en hij nog steeds die eerste GP-zege wil pakken. Het is geweldig!"

Kan Leclerc nog terugkomen?

Door zijn zege in Montreal loopt Verstappen verder uit en staat hij al bijna twee overwinningen 'los' van Leclerc in de strijd om de wereldtitel. Villeneuve ziet nog kansen voor de Ferrari-coureur, maar dan zal hij zeer constant op hoog niveau moeten presteren. Anders valt Verstappen niet te verslaan, denkt de Canadees. "Ferrari en Leclerc zijn in staat om Verstappen en Red Bull te verslaan als Charles zijn momentum en pace à la Verstappen race na race hoog kan houden. Dat kan de doorslaggevende factor zijn. Hij heeft de pace en de auto", aldus Villeneuve, die ook betrouwbaarheidsproblemen aanstipt als mogelijke factor in de strijd. "Zoals we zagen heeft Red Bull ook last van technische problemen, dus dat zou alles weer in balans kunnen brengen. Als Max echter geen problemen krijgt met zijn bolide, dan wordt het heel lastig om hem te verslaan. Als Leclerc dezelfde pace kan laten zien als Verstappen en geen fouten meer maakt zoals in Imola misschien, maar dat is erg lastig om race na race te laten zien." Tot slot schijnt hij zijn licht over Ferrari, dat voor het eerst in jaren weer echt meestrijdt om de titel. Villeneuve ziet een belangrijke limitatie. "Het is een mindset die je moet hebben om kampioen te worden. Ferrari heeft geroepen dat het doel dit jaar niet is om kampioen te worden, maar om weer competitief te zijn. Als je dat als doel stelt, dan is dat je limiet."

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs